Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lipsă acută de medici în spitalele din orașele mici. Managerul spitalului Hârlău: ”Dacă nu ai medici, nu poți să exiști”

”Dacă nu ai medici, nu poți să exiști. Nu poți să ai servicii fără medici”, a declarat Liliana Lungu, managerul Spitalului Orășenesc Hârlău, județul Iași, în direct la Euronews România. Unitatea medicală pe care o conduce funcționează în prezent doar cu 68% din personal și face eforturi pentru a angaja medici specialiști. Liliana Lungu și-ar dori să atragă inclusiv medici rezidenți, cu care să încheie un ”contract ferm ca măcar cinci ani de zile să lucreze în spital” și admite că nu știe ”în ce măsură putem susține creierele pentru Franța și Germania”.

Chiar dacă se confruntă cu o lipsă de medici, managerul Spitalului Orășenesc Hârlău nu crede că la unitatea medicală pe care o conduce s-ar putea repeta un caz precum cel al tinerei care a născut pe trotuar, în curtea spitalului din Urziceni.

”Înclin să cred că nu. Nu e posibil să se întâmple. Avem specialitățile de bază acoperite. Nu pot să gândesc că am avea o asemenea situație, dar într-adevăr ne confruntăm cu lipsă de personal medical superior, după cum am spus. Ne-ar mai trebui încă cel puțin șase specialiști în structura de ambulatoriu și pentru spital”, a declarat Liliana Lungu, în direct la Euronews România.

Managerul spitalului Hârlău, despre cazul tinerei care a născut pe trotuar: ”Am fost oripilată”

”Am fost oripilată, evident, dar cred că este un șir întreg de întâmplări nefaste. Cred că totul pleacă de la monitorizarea gravidei, de la implicarea serviciilor sociale. Am înțeles că totuși era cu niște problemele mai mari de sănătate.

Era un caz deosebit. Ar fi trebuit să fie în atenția asistentului social, a medicului de familie. Nu trebuia să ajungă fix în ușa spitalului, în condițiile în care a ajuns.

Este trist ce s-a întâmplat. E o altă pată pe obrazul sistemului de sănătate”, a mai precizat managerul Spitalului Orășenesc Hârlău.

”Structurile pe care funcționăm sunt gândite cu foarte mult timp în urmă”

Întrebată dacă lipsa de cadre medicale ar putea fi un argument pentru transformarea spitalului într-un centru de permanență, Liliana Lungu a admis că ”oricând poți lua în calcul să renunți la o secție care nu e rentabilă și să faci altceva în locul ei”.

Toate spitalele pot lua în calcul transformări pentru că structurile pe care funcționăm sunt gândite cu foarte mult timp în urmă și toate lucrurile sunt într-o continuă transformare. Oricând poți lua în calcul să renunți la o secție care nu e rentabilă și să faci altceva în locul ei.

Cred că adaptabilitatea ar trebui să luăm la modul serios în calcul pentru multe spitale din România.

Sunt spitale mici, cum e spitalul orășenesc Hârlău, sunt necesare pentru că dacă tot ce înseamnă pacient care se prezintă ar ajunge într-un centru universitar, vă imaginați ce ar fi acolo?”, a mai spus Liliana Lungu.

De asemenea, Liliana Lungu a afirmat că a recurs la anunțuri și a contactat medici pentru a-i convinge să lucreze la spitalul din Hârlău.

”Folosim tot ce înseamnă posibilități. Îi contactez, îi caut, dai anunțuri. Tot ce e omenește se face. Dacă nu ai medici, nu poți să exiști. Nu poți să ai servicii fără medici”, a avertizat ea.

Medicii rezidenți, angajați cu contracte ferme

”Discuția e spinoasă vizavi de rezidenți. Un rezident este bucuros că dorește să facă rezidențiat pentru postul dat liber de spital, dar te trezești că la finele rezidențiatului îți spune: la revedere.

Nu știu în ce măsură putem susține creierele pentru Franța, Germania, pentru toate țările care sunt mai bogate decât noi. Ar fi de dorit ca în momentul în care un medic ia rezidențiat pe post să putem încheia cu el un contract ferm ca măcar cinci ani de zile să lucreze în spital. Atunci n-ar mai fi problemele acute care sunt acum”, a mai precizat managerul Spitalului Orășenesc Hârlău.

Invitat la dezbaterea din studioul Euronews România, președinte Colegiului Medicilor din România, prof. Univ. Dr. Daniel Coriu, a subliniat că ”rezidențiatul pe post pe modelul actual este un eșec total”.

”Un rezident pe post are un contract, numai că el pleacă la final, pentru că spitalele când dau în judecată rezidentul, pierd acest proces. Sunt cazuri consacrate. Nu poți cere banii înapoi pentru că rezidentul a muncit într-un centru universitar, a muncit pentru acei bani.

Rezidențiatul pe post pe modelul actual este un eșec total”, a concluzionat președinte Colegiului Medicilor din România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE