Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reuters: Tesla vrea să construiască o fabrică de baterii în India

Compania Tesla are în plan să producă și să vândă în India sisteme de stocare a energiei în baterii. De astfel, reprezentanții producătorului controlat de Elon Musk au discutat cu oficialii de la New Delhi despre proiect, cu scopul de a obține subvenții pentru construirea unei fabrici, au declarat surse citate de agenția Reuters.

Tesla negociază de mai multe săptămâni pentru a construi o fabrică în India unde să producă o nouă mașină electrică la un preț de aproape 24.000 de dolari. În diiscuții a fost implicat direct premierul indian Narendra Modi.

În cadrul întâlnirilor organizate la New Delhi, Tesla a propus să vină în sprijinul capacităților Indiei de a stoca energie în baterii prin sistemul său ”Powerwall” care are capacitatea de a înmagazina energia produsă cu ajutorul panourilor solare sau cea din rețea pentru a putea fi folosită în timp de noapte ori pe durata penelor de curent.

Cu toate că Tesla a cerut o serie de stimulente pentru a înființa o fabrică, oficialii indieni au transmis că aceste subvenții nu vor fi disponibile, a declarat una dintre sursele citate de Reuters. De altfel, aceasta a adăugat însă că Guvernul indian ar putea contribui la crearea unui model de afaceri echitabil pentru companie prin oferirea de subvenții celor care achiziționează astfel de produse.

Reprezentanții Tesla au dat de înțeles că sunt interesați de această propunere, pe care Guvernul de la New Delhi continuă să o analizeze. Deocamdată, nu este sigur că planul va fi realizat, au mai precizat sursele citate.

Dezvoltarea sistemului Powerwall face parte din planul prin care Tesla vrea să-și extindă prezența pe piața din India, motiv pentru care vrea să identifice atât clienți rezidențiali, cât și industriali pentru sistemele sale de stocare a energiei în baterii.

Nici Tesla, nici purtătorul de cuvânt al Guvernului indian și nici Ministerul Comerțului nu au răspuns solicitărilor de a face public un punct de vedere pe această temă, notează sursa citată.

India a sporit aprovizionarea cu energie electrică a orașelor și satelor, dar se confruntă în continuare cu penurii în orele de vârf, pe măsură ce cererea crește. Ea depinde în mare măsură de producția de energie pe bază de cărbune, deoarece tehnologiile de stocare sunt costisitoare și nu sunt încă răspândite.

În 2022, India s-a confruntat cu cea mai gravă criză de energie electrică din ultimii șase ani din cauza problemelor de transport al cărbunelui, în timp ce întârzierile în ceea ce privește creșterea capacităților de producție de cărbune și hidroenergie au sporit riscul de întreruperi de energie pe timp de noapte, când energia solară nu este disponibilă.

Țara vizează o creștere a capacității de producere a energiei din combustibili non-fosili la 500 GW până în 2030, de la 186 GW în prezent.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE