Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proprietari de Tesla, filmați de camerele mașinilor. Imagini cu un bărbat dezbrăcat sau cu un copil rănit într-un accident, distribuite de angajați

Mai mulți angajați ai companiei Tesla au distribuit, între anii 2019 și 2022, prin intermediul unui sistem de mesagerie internă, videoclipuri și imagini invazive, surprinse de camerele video ale mașinilor electrice cumpărate de clienți, relatează agenția Reuters, care a intervievat peste 300 de foști angajați implicați în dezvoltarea sistemului de conducere autonomă. De cealaltă parte, compania condusă de Elon Musk le-a dat asigurări proprietarilor de mașini că sistemul de camere video montat pe autoturisme este conceput pentru a-i asista pe șoferi la condus și că le respectă viața privată și confidențialitatea.

Între anii 2019 și 2022, grupuri de angajați ai Tesla au distribuit în privat, prin intermediul unui sistem de mesagerie internă, imagini și clipuri înregistrate de camerele clienților, conform agenției Reuters care a intervievat nouă foști angajați.

Într-unele dintre clipuri, clienții Tesla au fost surprinși în situații stânjenitoare. Un fost angajaț susține că a văzut un clip în care un bărbat complet dezbrăcat s-a apropiat de mașina sa Tesla.

Pe același grup de mesagerie au fost distribuite și imagini din timpul unor accidente. În 2021, un șofer de Tesla, care a condus cu viteză într-o zonă rezidențială, a lovit un copil aflat pe o bicicletă, după cum a susținut un alt fost angajat, conform Reuters. Impactul a fost atât de puternic încât copilul a fost proiectat într-o direcție, iar bicicleta într-alta. Acest clip a fost distribuit rapid ”precum incendiile de vegetație” în rândul angajaților biroului Tesla din San Mateo, California.

În schimb, alte imagini, cum ar fi unele cu câini și semne rutiere amuzante, au fost transformate în meme-uri de către angajații Tesla. Unele dintre postări nu erau văzute de mai mult de doi angajați, în timp ce altele erau transmise spre zeci de persoane, au precizat foștii angajați, conform sursei citate.

Tesla susține că își informează clienții despre datele colectate de sisteme

În notificarea privind confidențialitatea, Tesla susține că în cazul în care un client este de acord să partajeze date, vehiculul ”poate colecta datele și le poate pune la dispoziția Tesla pentru analiză. Această analiză ajută Tesla să își îmbunătățească produsele și caracteristicile și să diagnosticheze mai rapid problemele". De asemenea, compania americană precizează că datele pot include "scurte clipuri video sau imagini", însă nu au legătură cu contul unui client sau de numărul de identificare al vehiculului.

Mai mult, Tesla a menționat că în notificarea clienților privind confidențialitatea este prevăzut că ”înregistrările realizate de camere rămân anonime” și că nu au legătură cu persoana care conduce mașina.

În schimb, șapte foști angajați au afirmat pentru Reuters că sistemul software pe care-l foloseau la serviciu le permitea să identifice locul în care au fost realizate înregistrările, iar astfel să afle unde locuiește proprietarul mașinii Tesla.

"Puteam să vedem în garajele oamenilor și în proprietățile lor private", a declarat un alt fost angajat.

Potrivit Reuters, Tesla nu a răspuns solicitării de a oferi un răspuns pe această temă.

Angajații Tesla susțin că au văzut un clip video cu mașina submersibilă a lui Elon Musk

În urmă cu trei ani, unii angajați au descoperit și distribuit un clip cu un vehicul submersibil unic, parcat într-un garaj. Supranumit ”Wet Nellie”, este vorba despre un model Lotus Esprit submersibil care a apărut într-un film din seria ”James Bond” din 1977 - ”The Spy Who Loved Me.”

Proprietarul mașinii este chiar Elon Musk, directorul executiv al Tesla. El a cumpărat-o cu 968.000 de dolari la o licitație organizată în 2013. Deocamdată, nu este clar dacă Elon Musk știa despre distribuirea clipului în rândul angajaților și nici nu a făcut declarații în acest sens.

Pentru a realiza această anchetă, agenția Reuters a intervievat peste 300 de foști angajați ai Tesla care au lucrat în cadrul companiei în ultimii nouă ani. De asemenea, instituția nu a reușit să intre în posesia vreunuia dintre imaginile pe care foștii angajați susțin că le-au păstrat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE