Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lamborghini Revuelto, primul bolid plug-in hibrid care înlocuiește Aventador. Cât costă mașina cu motor V12 și peste 1.000 de cai putere

Constructorul italian Lamborghini a publicat primele imagini și informații despre Revuelto, primul hipercar plug-in hibrid pe care îl va lansa odată cu planurile de electrificare. În limba spaniolă, revuelto înseamnă rebel sau obraznic, dar cuvântul amintește despre un sortiment de omletă amestecată din bucătăria spaniolă, relatează The Verge.

Înlocuirea modelului Aventador în gama Lamborghini cu o mașină care se încarcă la priză i-ar putea dezamăgi pe fanii bolizilor cu motoare aspirate, însă pentru Volkswagen, care deține producătorul italian, electrificarea este viitorul.

Lamborghini Revuelto, primul bolid plug-in hibrid - specificații

Constructorul din Sant'Agata Bolognese a anunțat că intră într-o nouă epocă. Lamborghini Revuelto este un V12 hibrid plug-in HPEV. Bolidul are sub capotă un motor V12, de 6,5 litri aspirat natural ce dezvoltă 813 cai putere, dar care alături de cele trei motoare electrice dezvoltă 1015 cai putere. Poate rivaliza cu modelul electric Tesla Plaid care are 1.020 de cai putere.

De asemenea, noul model Lamborghini este dotat cu o cutie de viteze transversală cu opt trepte și dublu ambreiaj, precum și cu trei motoare electrice. În această configurație, Lamborghini Revuelto atinge o viteză maximă de 350 de kilometri pe oră.

VEZI GALERIA
3 imagini

Revuelto va oferi 13 moduri de rulare, tracțiune integrală, disponibilă inclusiv în modul complet electric. Bolidul atinge 100 de kilometri pe oră în doar 2,5 secunde, având cel mai bun raport între masă - putere din istoria Lamborghini: 1,75 kg/CP.

Noul hipercar poate fi condus și în modul full electric. Cele trei motoare - unul care propulsează puntea spate și câte unul care pune în mișcare fiecare roată a punții față, sunt alimentat baterii de 3,8 kWh ce sunt amplasate în tunelul median al mașinii. Acest lucru înseamnă că supermașina are o autonomie de aproape 10 kilometri în modul electric. Bateriile au o capacitate atât de mică încât pot fi încărcate de motorul cu combustie internă în aproape șase minute sau cu ajutorul sistemului de frânare regenerativă.

Oficialii Lamborghini spun că Revuelto reprezintă un progres, în condițiile în care producătorul își propune să lanseze pe piață doar mașini electrice până în 2030. Prin noua configurație, motorul cântărește doar 218 kilograme, fiind mai ușor decât al unui Aventador care are 234 de kilograme. Cei 814 cai putere ai motorului V12 sunt livrați la o turație de 9,250 rpm.

În materie de design, Lamborghini s-a inspirat din domeniul aerospațial: "suprafețe sculptate cuprinse de două linii care pornesc din față și cuprind habitaclul și motorul, coborând până la țevile de eșapament de formă hexagonală."

De asemenea, a preluat elemente de design din specificul Lamborghini, inclusiv ușile cu deschidere verticală de la modelul Countach, aripa spate inspirată de la Diablo, iar partea frontală amintește de Murcielago.

Lamborghini Revuelto - preț și dotări

Când vine vorba despre tehnologie, Revuelto vine cu un sistem de infotainment ce conține un display de 12,3 inch. Display-ul central are 8,4 inchi, iar cel pentru pasager are 9,1 inch. Revuelto va fi, de asemenea, primul Lamborghini care va implementa un sistem avansat de asistență completă a șoferului, cu ajutorul camerelor de luat vederi, al radarului și al altor senzori. Acesta include avertizări active de părăsire a benzii de rulare, control adaptiv al vitezei de croazieră, avertizări de schimbare a benzii de rulare și alerte de trafic.

Cu ajutorul aplicației Lamborghini Unica, șoferii pot putea monitoriza Revuelto din mai multe puncte de vedere, de la carburantul disponibil în rezervor, nivelul de încărcare al bateriilor, la locul în care a fost parcată mașina. Aplicația Unica permite, de asemenea, o serie de comenzi acționate de la distanță, precum blocarea și deblocarea ușilor, acționarea claxonului sau activarea luminilor mașinii - unele funcții care sunt compatibile și cu Apple Watch.

Stephan Winkelmann, directorul executiv al Lamborghini, a declarat pentru publicația Automotive News Europe va costa aproape 500.000 de euro.

În anul 2021, producătorul italian a anunțat că planul său de electrificare a fost structurat în două faze, în următorii 10 ani. Până la sfârșitul anului 2024, Lamborghini va introduce modele hibride, benzină-electric, în toată gama. Ulterior, va lansa pe piață primul bolid full electric până în 2031.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE