Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

India ia în calcul să importe grâu din Rusia. Măsura prin care ar țină sub control inflația înaintea anului electoral

India poartă negocieri cu Rusia pentru a importa grâu mai ieftin, în condițiile în care prețurile cerealelor la nivel global au crescut. Măsura ar avea ca scop îmbunătățirea aprovizionării, pentru a reduce inflația alimentară, înaintea alegerilor generale din anul 2024, au precizat surse citate de agenția Reuters.

Importurile de cereale din Rusia ar permite autorităților de la New Delhi să intervină mai eficient pe piață pentru a reduce prețurile la grâu, care au alimentat inflația în iulie, la un maxim al ultimelor 15 luni.

"Guvernul analizează posibilitatea de a importa prin intermediul comerțului privat și al acordurilor interguvernamentale. Decizia va fi luată cu prudență", a declarat o sursă citată de Reuters, despre importurile de grâu din Rusia.

În ultimii ani, India nu a mai redus la acorduri diplomatice pentru a importa grâu. Ultimul astfel de import a fost efectuat în anul 2017, când mai mulți comercianți privați au livrat 5,3 milioane de tone de grâu.

Planul Guvernului indian de a importa grâu rusesc este una dintre măsurile luate în considerare pentru a reduce prețurile produselor de bază, precum combustibilul, cerealele și legumele, alături de o extindere a programelor rurale pentru a atenua impactul inflației asupra persoanelor cu venituri mici, au mai precizat sursele citate de Reuters.

O decizie finală ar urma să fie luată peste câteva săptămâni. În schimb, reprezentații Ministerului de Finanțe, ai Comerțului și ai Guvernului indian nu au răspuns solicitării de a face public un punct de vedere pe această temă, notează sursa citată.

În schimb, în iulie, Sanjeev Chopra, un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului federal al Alimentației, a declarat că nu există nicio propunere de a importa grâu din Rusia.

Rusia a devenit al doilea cel mai mare furnizor de bunuri al Indiei

Chiar dacă India are nevoie de aproape patru milioane de tone de grâu pentru a acoperi deficitul, Guvernul de la New Delhi ar putea lua în considerare importul a până la nouă milioane de tone de grâu din Rusia pentru a avea un impact mult mai mare asupra prețurilor.

De la războiul din Ucraina de anul trecut, Rusia a devenit al doilea cel mai mare furnizor de bunuri al Indiei, în principal din cauza achizițiilor de petrol la preț redus de către New Delhi.

"Rusia și-a manifestat disponibilitatea de a oferi o reducere față de prețurile de pe piață. Nu există restricții privind exportul de produse alimentare din Rusia", a declarat un oficial.

India importă, de asemenea, ulei de floarea-soarelui din Rusia și achită facturile în dolari americani și ar vrea să folosească aceeași abordare, a adăugat oficialul.

"India poate asigura cu ușurință o reducere de 25-40 de dolari pe tonă din Rusia. Acest lucru va asigura că prețul de livrare al grâului rămâne semnificativ sub prețurile locale", a declarat un dealer din Mumbai, care lucrează la o casă de comerț global.

Prețurile grâului în India au crescut cu aproximativ 10% în două luni, atingând în august un maxim al ultimelor șapte luni, din cauza ofertelor limitate.

Stocurile de grâu din depozitele guvernamentale se situau la 1 august la 28,3 milioane de tone, cu 20% sub media pe 10 ani. Anul trecut, India a interzis exporturile de grâu din cauza producției mai mici, iar recolta din acest an se așteaptă, de asemenea, să fie cu cel puțin 10% mai mică decât estimările Executivului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE