Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia ar încerca să blocheze Marea Neagră. Fost ministru de Externe: ”România ar trebui sprijinită de partenerii noștri”

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, luni, în direct la Euronews România, că Rusia nu ”s-ar hazarda să-și asume o intervenție militară în Marea Neagră”, pe care ar încerca să o blocheze. În acest context, fostul parlamentar consideră că România ar trebui sprijinită de partenerii săi, mai ales că NATO a adoptat o politică de apărare și de descurajare pe Flancul Estic al Alianței.

Invitat în studioul Euronews România, Cristian Diaconescu a amintit că România se află într-o ”regiune de război”, în condițiile în care o mină marină ar fi explodat în Marea Neagră, în dreptul stațiunii Costinești.

Suntem într-o regiune de război. Suntem limitrofi geografic unei situații conflictuale generate de agresiunea unui stat împotriva altui stat, a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Din acest punct de vedere, toate activitățile economice, comerciale normale în bazinul Mării Negre sunt foarte serios afectate de aceste dezvoltări militare. (...) Cu toții avem și vom avea de pierdut”, a declarat fostul ministru de Externe, la Euronews România.

Cristian Diaconescu a evidențiat că, în cazul în care va confirma că a fost vorba despre mine marine, înseamnă că acele dispozitive explozibile au pătruns pe teritoriul României.

”Acele mine s-au aflat în zona mării teritoriale a României, adică pe teritoriul României. Asta este, conform dreptului internațional, o chestiune cât se poate de clară. Este teritoriul României, stat NATO (....)

Nu cred că Rusia s-ar hazarda să-și asume o intervenție militară în Marea Neagră, dar a bloca Marea Neagră reprezintă, după părerea mea, o temă care ar trebui să fie dezbătută și o poziționare în care România ar trebui sprijinită de partenerii noștri”, a mai precizat Cristian Diaconescu.

De asemenea, fostul ministru a evidențiat că ”ultimul summit de la Vilnius a hotărât constituirea unui comandament de sud-est în legătură cu Marea Neagră și Marea Mediterană”.

Cristian Diaconescu: ”Un anumit tip de testare a solidarității și răspunsului NATO va exista”

NATO spune că față de proximitate estică avem o politică de apărare și o politică de descurajare. Indiferent de aspectele accidentale privind aceste mine, în mod categoric, un coeficient de pericol va exista.

Un anumit tip de testare a solidarității și răspunsului NATO va exista. Se vor trage niște concluzii care la un moment dat s-ar putea să genereze și anumite tipuri de atitudini.

Este clar că în regiunea Mării Negre în acest moment nu se mai poate spune că orice activitate normală civilă este funcțională. O discuție între Turcia, Bulgaria și România ar fi cât se poate de necesară”, a concluzionat Cristian Diaconescu.

Expert în armament: ”Rusia încearcă și un element de război psihologic”

De asemenea, colonelul în rezervă Aurel Cazacu, analist militar și expert în armament, a subliniat că Rusia ar încerca să poarte și un război psihologic.

”Știm că este războiul clasic, războiul asimetric, războiul hibrid. Rusia cred că încearcă și un element de război psihologic pentru că toate aceste mine creează probleme. Vin să creeze probleme în zona civilă, în zona de transport.

Încearcă să blocheze exportul de cereale al Ucrainei, ceea ce ei încearcă să câștige bani. Rusia a avut un maxim de încasări din resurse.

Rușii, prin ceea ce fac în Ucraina, nu respectă regulile războiului. Ceea ce fac acolo sunt lucruri criminale; să ataci populația civilă, să omori civili, să omori copii, să ataci școli și spitale”, a afirmat Cazacu.

Analist militar: ”Putin va încerca să vină până la brațul Chilia”

”Trebuie luate măsuri, noi, bulgarii și cu turcii, poate și Israelul, de care Putin ascultă, și poate și China, să încercăm să facem un armistrițiu, să oprim luptele.

Mă îngrijorează faptul că Putin va încerca să vină până la brațul Chilia. Să ocupe o bandă de teritoriu din Ucraina, încât Ucraina să nu mai aibă ieșire de la Marea Neagră, ceea ce este foarte periculos, inclusiv pentru România.

Venind la Marea Neagră, venind la brațul Chilia, de aici Putin poate să aibă acces spre Dunăre”, a afirmat Aurel Cazacu.

Avertismentul experților: Vântul și curenții bat către litoralul nostru dinspre Crimeea către litoralul nostru

Mai mult, Florin Timofte, directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Marină ”Grigore Antipa”, a avertizat că pe litoralul românesc va bate un vânt puternic în următoarele două zile, motiv pentru care este posibil să ajungă și alte obiecte plutitoare.

”Avem un vânt puternic din nord-est de vreo două zile și, conform prognozei, va continua în următoarele două-trei zile.

În momentul de față, și vântul și curenții bat către litoralul nostru dinspre Crimeea, Rusia către litoralul nostru.

Cu cât va continua direcția asta de vânt puternic, în următoarele două zile se va intensifica curentul și vor fi valuri din ce în ce mai mari la mal pentru turiști. Curent puternic, vânt puternic, furtuni puternice. Asta înseamnă schimbări climatice”, a menționat Florin Timofte.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE