Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mine marine în apele României. Analist militar: Rusia încearcă un război psihologic

O explozie în mare a zguduit digul din Costinești și a provocat panică printre turiști. Prima ipoteză este că o mină marină adusă de valuri s-ar fi lovit de stabilopozi. Specialiștii avertizează că zilele acestea vântul suflă cu putere din direcția peninsulei Crimeea, iar minele lăsate în apă de armata rusă pot ajunge pe țărmul nostru.

Aurel Cazacu, analist militar și expert în armament, a vorbit în direct la Euronews România, Vocile care Contează, despre impactul pe care îl au aceste mine prezente în Marea Neagră în contextul războiului din Ucraina. El punctează că Putin încearcă să ducă un "război psihologic", care să afecteze mai ales zona de transport.

Aurel Cazacu, analist militar: "Din punct de vedere al transportului mărfurilor pe Marea Neagră, de când a început războiul, s-a înregistrat o scădere a lor. Rusia cred că încearcă și un element de război psihologic, pentru că toate aceste mine creează probleme. Ei vin să creeze probleme în zona civilă, în zona de transport. Rușii încearcă să blocheze transportul de cereale ucrainene pentru a câștiga bani. Zilele acestea a apărut că Rusia a avut un maxim de încasări din resurse.

Războiul are multe componente, mai ales că rușii nu respectă regulile războiului.

Trebuie luate măsuri. Putin va încerca să vină până la brațul Chilia, să ocupe o bandă de teritoriu din Ucraina, încât Ucraina să nu mai aibă ieșire la Marea Neagră. E o situație periculoasă și pentru România. Venind la brațul Chilia de aici Putin poate să aibă acces la Dunăre."

Cu toate acestea, Aurel Cazacu punctează faptul că Putin nu și-ar permite să înceapă un război cu o țară membră NATO, iar aceste mine sunt purtate de curenți, fără a fi ghidate de ceva sau de cineva.

Aurel Cazacu, analist militar: "Mina e un sistem tehnic militar. Sunt mine care plutesc, care stau pe fundul apei. Ele au un sistem, care în funcție de proiectare și de modul de acțiune, ele lovesc o țintă. Trebuie să lovească ținta cu forță. Vedeți, într-o mare agitată, valurile exercită o anumită forță, dar minele nu explodează. Acesta e principiul. E o problemă de natură tehnică.

Nu știm (n. red. dacă a fost mină marină). Nu avem de-a face u 100 sau 1.000 de mine marine.

Rusia s-a protejat față de alte nave care să nu ajungă în Crimeea. Ucraina s-a protejat de navele rusești. Eu cred că minele care ajung în apele românești sunt purtate de curenții din Marea Neagră. Eu cred că Rusia nu își permite să înceapă un război pe Marea Neagră contra unei țări NATO, punând foarte multe mine."

În urma incidentului din Costinești o echipă de scafandrii și o navă a Gărzii de Coastă au cercetat zona. Până în momentul de față nu au fost descoperite resturi de mină în apropiere de locul unde s-a produs explozia. Statul Major al Forțelor Navale a anunțat că nu au descoperit mine marine care să plutească în derivă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE