Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mărturiile turiștilor din Costinești, după explozia din apropierea digului: Primul gând a fost că a explodat o mină

O explozie puternică s-a produs luni dimineața în zona digului din Costinești. Autoritățile suspectează că deflagrația a fost provocată de o mină marină.

Fotografie principală: Costin Dinca / Inquam Photos

Informaţiile publicate de <a href="https://euronews.ro">euronews.ro</a> pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Există și informația că alte mine ar mai putea pluti în derivă, însă aceasta nu a fost confirmată. Totuși, specialiștii avertizează că în zilele următoare există riscul ca valurile să aducă mine marine pe litoralul nostru, din cauza vântului care bate dinspre Crimeea.

În apropierea locului în care a avut loc explozia se află un hotel, dar și o plajă. Turiștii povestesc că au crezut că este o bombă, iar salvamarii au sunat la 112 să ceară ajutor autorităților.

"Pe la ora 09:00 și ceva s-a auzit o explozie foarte puternică. Prima dată am crezut că se aude din partea aceea către Constanța, dar după aceea ne-am dat seama că era aici jos, pentru că toată lumea atunci a ieșit pe balcoane și s-a alarmat. Și am ieșit și noi pe terasă. Ne-am gândit că-i o bombă sau ceva, pentru că s-a auzit ca o explozie.

S-a văzut și un val, s-a ridicat apa foarte mult. Erau două persoane care făceau poze în zona aceea și au luat-o la fugă când a explodat", povestește un turist.

Paul Chiriță, manager de hotel: "Sincer primul gând a fost că a fost o mină, așa s-a auzit. Eu am făcut armata, știu cum se aud și mi s-a părut că este o mină."

Nicu Serafim, șef echipă salvamari Costinești: "Am auzit o bubuitură puternică, fum. Inițial am crezut că e de la hotel, a explodat o butelie de gaz. S-a zguduit tot pământul.

A venit un domn care spunea că l-a asurzit, că îl dor urechile. Sigur a fost mină marină. Altceva ce să bubuie în apă? Na, războiul e aici, la ușa noastră."

De la începutul războiului din Ucraina, în 14 februarie 2022, mai multe mine marine au ajuns aproape de litoralul nostru, purtate de valuri.

Incidentul a avut loc cu o zi înainte de festivitățile pregătite de Ziua Marinei, sărbătorită pe 15 august.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE