Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Experții, despre pericolul pe litoralul românesc: În următoarele zile pot ajunge mine dinspre Crimeea, chiar și pe plajă

Specialiștii avertizează că există riscul ca în următoarele zile, valurile să aducă mine pe litoralul nostru din cauza vântului care bate dinspre Crimeea.

”Mina ar putea veni mai degrabă din Rusia că de acolo se lansează către ucraineni, dar da, există posibilitatea aceasta. Cel puțin de două zile și în următoarele trei-patru zile prognoza meteo e să spunem favorabilă pentru a purta aceste mine către litoralul românesc.

Avem vânt destul de puternic și constant din direcția Nord-Est, exact dinspre Crimeea spre litoralul românesc, ceea ce permite obiectelor plutitoare gen mine sau alte resturi care stau tot timpul la suprafața apei să fie aduse în zona litoralului nostru.”, a declarat Florin Timofte, director la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină Grigore Antipa.

”Există posibilitatea ca aceste obiecte să ajungă și pe plajă”

În funcție de zona de unde provin aceste obiecte ar putea ajunge și în alte părți de pe litoralul românesc.

”Cel puțin azi e un vânt foarte puternic și prognoza meteo pentru următoarele zile arată că va fi în aceeași direcție și cam tot ce plutește în largul mării are șanse să ajungă la litoralul românesc, chiar și pe plajă.

Tot acest sezon estival a fost destul de capricios, am avut vânturi puternice din toate direcțiile, am avut acea perioadă acum două săptămâni, după un vânt puternic în zona de sud-est și care a răcit apa pentru vreo două zile așa că rămânem la voia sorții cu această prognoză meteo. Dar două-trei zile avem acest vânt venit din nord-est.

Da, noi sperăm să nu apară nimic, pentru că tot ce a fost din evenimentul precedent, de la baraj deja s-au dispersat în tot largul mării și acum sunt șanse foarte mici să mai ajungă ceva, iar aceste bine plătitoare, totuși nu sunt chiar atât de multe.

După cum am spus și anul trecut a apărut una sau două în zona litoral românesc că aceasta, care încă nu se știe exact dacă este sau nu bine, dar poate avem noroc și scăpăm și nu există vreun eveniment”, a adăugat specialistul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE