Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Mărturiile marinarilor de pe barja avariată de atacurile rusești: Exploziile au fost la vreo 20 de metri de noi

Mai multe nave sub pavilion românesc sau străin au fugit din portul ucrainean Reni după atacurile cu rachete și drone ale forțelor ruse. Fără marfa încărcată complet sau fără să mai urmeze formalitățile de ieșire din țară, navele au căutat să iasă în siguranță spre apele teritoriale românești.

În drum spre Reni, echipa Euronews a întâlnit barja românească avariată de suflul exploziilor. MAE a confirmat că nava a suferit avarii minore și că și-a continuat deplasarea.

Căpitanul și echipajul său ne-au povestit momentele de groază prin care au trecut. Unul dintre atacurile rușilor a avut loc la nici 20 de metri de barja lor.

Barja încărca marfă când a început atacul

Acum în siguranță, în drum spre apele teritoriale românești, căpitanul Marian Lăcătuș povestește momentele dificile prin care a trecut alături de echipajul său. Când au început atacurile, barja românească era la intrare în bazin și încărca marfa.

Marius Lăcătuș, căpitan: "Am auzit bâzâit de drone, niște focuri de armă după ele, la primele două drone, după care auzeam doar dronele. Nu știam unde sunt.

Exploziile au fost la mică distanță (n. red. de noi). Au fost la cinci metri lateral de noi și în fața cabinei la vreo 20 de metri.

Unul dintre membrii echipajului ne arată o bucată dintr-o dronă care a explodat.

Oamenii spun că nu se așteptau la un astfel de pericol în zona Reni.

"Nicidecum la Reni. La Ismail poate, dar la Reni, nu.

A căzut lângă noi drona și s-a mai văzut doar fumul. Vă dați seama, la bubuitură, ne-am adăpostit după parapete."

Suflul exploziilor a fost atât de puternic încât geamul cabinei de comandă a ieșit din tâmplăria de aluminiu. Marinarii ne-au arătat stricăciunile provocate de explozie.

Odată cu răsăritul, a venit și ultimul atac al forțelor ruse. Atunci căpitanul a decis că, indiferent de consecințe, trebuie să plece într-o zonă mai sigură.

Marius Lăcătuș, căpitan: "Groaznic. Nu știai ce să faci. Și cu vaporul să fugi... M-am gândit că o să tragă în noi. Nu știu... Am stam, am zis că hai, a trecut. Au explodat câteva din-alea, zic hai să se facă lumină și dup-aia să plecăm. Să vadă că n-avem intenții. Și când a căzut aia lângă noi, am zis: gata, dăm drumul la vapor și plecăm. N-avem nici revizia, nici formalitățile de ieșire de la ei din țară. Și la marfa de la bord nu avem niciun act pentru că, practic, am fugit de acolo."

Pagubele suferite de partea ucraineană

În portul Reni, echipa Euronews a ajuns la câteva ore distanță de la bombardamente.

Cristi Popa, jurnalist Euronews: "Deja putem să observăm distrugerile suferite de partea ucraineană în urma atacului. Zona aceea de hangare este complet distrusă și ne putem imagina cu ce forță au lovit dronele în momentul în care au ajuns în această zonă pentru că parte din hangare, este adevărat sunt doar din tablă, practic nu mai sunt la locul lor.

Deși infrastructura portuară de aici din portul Reni a fost serios afectată, viața merge mai departe, iar economia ucraineană trebuie susținută. Ceea ce vedem în partea mea stângă este tocmai momentul în care un vapor este încărcat din silozuri cu cereale."

Atacurile au lăsat în urmă ruine și teamă. Teamă nu doar în Ucraina, ci și pe malul românesc. Exploziile au putut fi auzite și la Galați, aflat la doar 20 de kilometri distanță. Deși România are garanția securității NATO, oamenii locului sunt speriați.

Viorel Ionuț Gagu, barcagiu: "Sperăm, pe viitor, să nu mai existe așa ceva și să fim liniștiți, totuși, că vrei nu vrei îți induce o senzație de panică lucrul ăsta."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE