Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Explozii în porturile ucrainene din apropierea României. Analist: Rusia este în pericol dacă va continua să facă acte de imprudență

Românii din apropiere de Galați au văzut și auzit aseară ceea ce văd și aud ucrainenii de mai mult de un an. Explozii ale bombelor rusești. Acestea au căzut și distrus o parte din porturile ucrainene Reni și Ismail de pe Dunăre. Cele două sunt aflate la câteva sute de metri  de România. Cei care au văzut și au fost conștienți de ce se întâmplă povestesc că s-au speriat. De altfel, atacul este cel mai apropiat de România de la începutul invaziei ruse în februarie 2022.

Analistul militar Ion Petrescu a vorbit la Euronews România pe marginea acestui subiect. Acesta a menționat de asemenea o nouă ipoteză în legătură cu acordul privind transportul cerealelor ucrainene.

„Dacă ne luăm după autoritățile ucrainene, se afirmă că toate cele trei drone de producție iraniană ar fi fost doborâte. De fapt, o dronă poate fi anihilată în două feluri – electronic sau prin eficiența artileriei de la sol. Trebuie să vedem dincolo de incident. Federația Rusă dorește cu orice preț să arate interlocutorilor săi – China, Iran, Coreea de Nord și Turcia – că e foarte hotărâtă în a menține controlul în Marea Neagră, cu precizarea că ea controlează doar partea de nord a Mării Negre. În același timp, vom vedea cum va decurge convorbirea dintre Erdogan și Putin. Speranța e că Erdogan va reuși să-l convingă pe Putin să se reîntoarcă la acordul inițial prin care atât nave rusești încărcate cu cereale, cât și nave ucrainene încărcate cu cereale, vor putea să iasă din Marea Neagră și să se îndrepte spre statele africane cu care au contracte.

În același timp, astăzi a apărut și o ipoteză interesantă, aceea că președintele Erdogan, dacă se va afla în situația de a constata refuzul repetat al lui Putin de a reface acordul privind transportul cerealelor, ar putea să ia o decizie unilaterală prin care să sprijine navele ucrainene cu cereale să fie păzite de nave militare turce”, a spus Ion Petrescu.

România nu este în pericol

Ion Petrescu mai spune că România nu este în pericol din cauză că este apărată de forțele NATO.

„România nu este în pericol. Federația Rusă este în pericol dacă va continua să facă acte de imprudență care pun spațiul NATO într-o situație în care să constate că, fie și din neatenție, zona aeriana, maritimă, navală și terestră au fost afectate de unii militari ruși, cu un anumit tip de armament. Nici nu vreau să mă gândesc că se va întâmpla așa ceva pentru că atunci va exista o reacție. Există avioane militare aliate la baza militară de la Kogălniceanu, cel puțin 21. Există brigada americană din Dobrogea, cea care este recunoscută ca fiind letală și cu capacitatea de a trece în Ucraina dacă i se ordonă.

Federația Rusă trebuie să manifeste la nivelul conducerii statale inteligență, diplomație și realism”, a spus Ion Petrescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE