Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cu ce se apără România în cazul unui atac cu rachete sau drone

Pe 24 iulie, în jurul orei 4 dimineața, rușii au atacat cu rachete și drone porturile dunărene Reni și Ismail, la doar 20 de kilometri de Galați. De altfel, marinarii români aflați în zonă au surprins momentul în timp ce se aflau la câteva zeci de metri distanță, iar pe unul dintre șlepurile care tranzitau zona au căzut mai multe fragmente.

Astfel, în condițiile în care rușii atacă atât de aproape de granița dintre Ucraina și România, multă lume se întreabă dacă țara noastră are cu ce să se apere în cazul unei greșeli de calcul sau chiar dacă ar fi vorba de un atac la limită, care ar putea afecta simțitor România.

VEZI GALERIA
5 imagini

Scuturile de apărare de pe teritorul României

România dispune de tehnica necesară pentru a monitoriza atacurile din apropierea granițelor, așa cum au fost cele din porturile dunărene ucrainene Reni și Ismail. În cazul în care ne este amenințat teritoriul, echipamentele armatei române și ale aliaților pot acționa rapid pentru a neutraliza țintele.

În România sunt două scuturi antirachetă: scutul antiaerian Mamba, care este amplasat la Capul Midia, iar la 400 de kilometri distanță se află scutul de la Deveselu.

  • Scutul Mamba, de origine franceză, poate detecta ținte de la zeci de kilometri distanță. Este cel mai apropiat scut de Reni și Ismail, unde rușii au atacat cu drone.
  • Scutul antiaerian de la Deveselu, inaugurat în 2016, este deservit de aproximativ 200 de militari americani și poate detecta ținte aflate la 500 de kilometri depărtare, cu rachetele interceptoare.

De asemenea, vorbim și de zeci de radare amplasate pe tot teritoriul țării, majoritatea fiind operate de militarii Brigăzii 76 Cercetare, Supraveghere și Recunoaștere. Acestea monitorizează permanent spațiul aerian.

Radare și drone de supraveghere în România

Recent au fost livrate României patru sisteme de apărare antiaeriană Patriot, iar ultimele dintre ele au ajuns anul acesta, au fost recepționate și testate. Acestea sunt amplasate în mai multe zone din țară și au un radar care poate depista amenințări aflate la 150 de kilometri.

La Câmpia Turzii există aparate de zbor, celebrele drone MQ9 Reaper, ale militarilor americani, care supraveghează spațiul aerian al României. Ele pot detecta și neutraliza rapid amenințări.

Sunt și aeronave care fac poliție aeriană de la acea bază, dar sunt și avioane care se pot ridica de la baza militară Borcea, avioane F-16, cu care sunt dotate forțele aeriene române. La Borcea sunt și 130 de militari spanioli, cu 8 aeronave CF-18, într-o misiune de întărire a vigilenței aeriene. Spaniolii au și un radar performant cu care lucrează.

Urmează să ne fie livrate și cele 32 de avioane F-16 second-hand, din Norvegia. Serviciul de poliție aeriană este sprijinit și de 170 de militari italieni, care operează patru aeronave Eurofighter Typhoon și sunt dislocați la baza aeriană Mihail Kogălniceanu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE