Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sistemele PATRIOT au ajuns în posesia Armatei României. Cele patru sisteme de rachete destinate Forțelor Aeriene au fost testate și recepționate

Toate cele patru sisteme de rachete PATRIOT destinate Forțelor Aeriene Române au intrat complet în dotarea Armatei. Și ultimele două unități au fost livrate și recepționate de curând. Acestea urmează să execute misiuni aeriene după ce vor fi și operaționalizate. Sistemele sunt capabile să doboare ținte aeriene aflate la distanță mare în doar câteva secunde. Sute de militari deservesc sistemele, iar pentru asta s-au instruit în Statele Unite ale Americii.

Capacitatea de apărare aeriană a României este considerabil întărită după ce toate cele 4 sisteme de rachete sol-aer PATRIOT, destinate Forțelor Aeriene, au intrat oficial în dotarea Armatei. Primul sistem a fost livrat în anul 2020 și execută misiuni de apărare din 2021, al doilea de câteva luni, iar ultimele două unități au fost testate și recepționate recent.

Ioana Covrig, șef tură, Regimentul 74 Patriot: ”A presupus, în primul rând, o inventariere a tuturor echipamentelor pentru a ne asigura că totul a fost livrat cum trebuie. După aceasta, împreună cu partenerii noștri americani, am verificat echipamentele pentru a ne asigura că funcționează în parametri normali, optimi.”

Ultimele sisteme livrate urmează să execute misiuni aeriene și să intre în serviciul de luptă după ce vor fi și operaționalizate. Acestea vor ajunge în structuri ale Regimentului 74 Patriot din mai multe zone din țară.

Cezar Dedu, locțiitorul comandantului Regimentului 74 PATRIOT: ”Recepția celor patru sisteme a fost o provocare din toate punctele de vedere, tehnic, uman pentru unitate. Serviciul de luptă este una dintre cerințele acestui sistem pentru care ne pregătim, pentru care oamenii se pregătesc, pentru care tehnica va trebui să fie operațională și nu trebuie să scăpăm din vedere partea de mentenanță. Perioadă de exploatare va fi lungă și plină de provocări pentru că această tehnică se upgradează permanent.”

Răzvan Voicu, șef centru de control al angajărilor, Regimentul 74 PATRIOT: ”Un sistem conține un radar, patru lansatoare, o cabină de control a angajărilor, un generator. Pe un lansator pot fi montate între patru și 16 rachete. Radarul descoperă ținta și transmite imaginea în cadrul centrului de control al angajărilor. Militarii care lucrează în cabina respectivă pot trimite comanda de angajare către lansare.”

Ioana Covrig, șef tură, Regimentul 74 PATRIOT: ”Ca și operator în cabină ECS, în stația de control a angajărilor am datoria de a monitoriza în permanență amenințarile, țintele care sunt detectate de către radar și de a trimite mai departe comenzile de angajare, deci acest lucru presupune o responsabilitate destul de mare, foarte mare chiar.”

Ce poate face sistemul de rachete PATRIOT

Sistemele PATRIOT sunt capabile să depisteze și doboare, în doar câteva secunde, orice fel de ținte aeriene: drone, avioane, elicoptere și rachete balistice sau de croazieră.

Cezar Dedu, locțiitorul comandantului Regimentului 74 PATRIOT: ”Una dintre caracteristicile speciale ale acestui sistem este că are o capabilitate antibalistică pe care România și Armata Română nu au avut-o până la sosirea sistemului PATRIOT în România. Este deosebit de complex, se bazează pe foarte multe computere, foarte multe informații, radarele sunt foarte performante și de aceea țintele sunt foarte ușor combătute. Are posibilitatea de a hotarî, de a decide, de a-mi propune mie ca utilizator uman cu ce fel de rachetă să combat un anumit tip de țintă. Este un salt imens înainte față de sistemele de apărare aeriana pe care le avea Armata Română în dotare până acum câțiva ani de zile.”

Sute de militari s-au instruit în Statele Unite ale Americii, precum și în exerciții NATO, pentru a lucra cu echipamentele livrate României. Valoarea contractului, semnat în 2017, pentru achiziția unităților, se ridică la aproape patru miliarde de dolari. Pe lângă cele patru sisteme care au ajuns în dotarea Forțelor Aeriene, producătorii americani ar urma să livreze încă trei unități către Forțele Terestre Române, până în 2026.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE