Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sistemele de rachete Patriot de fabricație americană au ajuns în Ucraina

Rachetele Patriot de fabricație americană au sosit în Ucraina, a declarat miercuri ministrul Apărării din această țară, oferind Kievului un nou scut mult timp căutat împotriva atacurilor aeriene rusești care au devastat orașe și infrastructura civilă.

Ucraina se pregătește pentru o contraofensivă

SUA au acceptat în octombrie să trimită sistemele sol-aer, care pot viza avioane, rachete de croazieră și rachete balistice cu rază mai scurtă de acțiune, cum ar fi cele pe care Rusia le-a folosit pentru a bombarda zone rezidențiale și rețeaua electrică ucraineană.

"Astăzi, frumosul nostru cer ucrainean devine mai sigur", a declarat ministrul Apărării Oleksii Reznikov într-un tweet.

Rachetele sunt cea mai recentă contribuție din partea aliaților occidentali, care au promis, de asemenea, tancuri, artilerie și unele tipuri de avioane de luptă, în timp ce Ucraina se pregătește pentru o contraofensivă așteptată.

Reznikov a mulțumit Statelor Unite, Germaniei și Olandei, fără a preciza câte sisteme de rachete au fost livrate sau când au sosit.

Purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Iurii Ihnat, a declarat marți târziu că livrarea sistemelor va fi un eveniment de referință, permițând ucrainenilor să doboare ținte rusești la o distanță mai mare.

Site-ul guvernului federal al Germaniei a enumerat marți un sistem Patriot printre articolele militare livrate în cursul săptămânii trecute Ucrainei. Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a confirmat acest lucru în fața parlamentarilor miercuri, la Berlin.

Germania a livrat, de asemenea, al doilea din cele patru sisteme de apărare aeriană IRIS-T cu rază medie de acțiune pe care le-a promis anul trecut, a precizat Baerbock.

Cât costă sistemul Patriot?

Personalul ucrainean a fost instruit cu privire la bateria Patriot, care necesită până la 90 de soldați pentru a o opera și întreține.

"Apărătorii noștri aerieni au stăpânit (sistemele Patriot) atât cât au putut. Iar partenerii noștri s-au ținut de cuvânt", a scris Reznikov.

Experții au avertizat că eficiența sistemului este limitată și că este posibil ca acesta să nu schimbe semnificativ forma războiului, chiar dacă va spori arsenalul Ucrainei împotriva inamicului său mai mare.

Patriot a fost desfășurat pentru prima dată de SUA în anii 1980. Sistemul costă aproximativ patru milioane de dolari per rachetă, iar lansatoarele costă aproximativ 10 milioane de dolari fiecare, spun analiștii. La un astfel de cost, potrivit experților, nu este avantajos să folosești Patriot pentru a doborî dronele iraniene mai mici și mai ieftine pe care Rusia le-a cumpărat și le-a folosit în Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE