Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Arme și echipamente militare, furnizate de Occident Ucrainei, au fost furate în 2022

Pe 24 februarie 2022, Rusia a început invazia în Ucraina, iar țările occidentale au început să-i furnizeze Ucrainei arme și echipamente militare, de miliarde de dolari, pentru a rezista și a contracara atacul. Însă serviciile de informații ucrainene au descoperit diverse furturi de astfel de echipamente, incluziv softuri sau scannere destinate armatei. Autorii au fost traficanți de arme, infractori sau luptători voluntari.

Potrivit CNN, aceste produse au fost recuperate, așa cum se arată într-un raport al Inspectoratului General al Departamentului Apărării.

Arme și echipamente militare au fost furate în Ucraina

Însă există o lege care reglementează și monitorizează controlul armamentului și echipamentelor americane trimise în Ucraina, iar Departamentul de Apărare a catalogat aceste furturi drept "provocări". Acestea au fost cauzate de prezenţa limitată a reprezentanților americani în Ucraina. Perioada la care se face referire în raport este cuprinsă între februarie 2022 și septembrie 2022.

Biroul de cooperare în domeniul apărării, de la Kiev (ODC-Kyiv), "nu a fost capabil să facă monitorizarea necesară, adică utilizarea și destinația echipamentelor militare pe care Statele Unite le-au furnizat Ucrainei în anul fiscal 2022. Imposibilitatea personalului Departamentului Apărării de a vizita zonele în care echipamentele furnizate Ucrainei erau utilizate sau depozitate a împiedicat semnificativ capacitatea ODC-Kyiv de a face această monitorizare", se arată în document.

De altfel, acesta a și fost unul dintre motivele întârzierii livrării de echipamente militare în Ucraina. Republicanii au criticat administrația lui Joe Biden pentru că nu ar deține controlul asupra acestor ajutoare de miliarde de dolari, iar președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, s-a arătat și el sceptic, la fel ca și Ron DeSantis, candidatul republican la președinție. Însă în aprilie 2022, americanii au declarat că își asumă aceste eventuale pierderi de armament și echipamente.

Traficanții de arme au reușit să sustragă ajutoare oferite de Occident Ucrainei

În raportul respectiv se precizează că, în iunie 2022, un rus a coordonat un grup de criminalitate organizată. El s-a alăturat, cu documente false, unui grup de voluntari și a reușit să sustragă arme și chiar un lansator de rachete, precum și peste 1.000 de cartușe.

Tot în acea perioadă, niște traficanţi de arme au încercat să vândă armament şi muniţii furate de pe fronturile din sudul Ucrainei, iar alți infractori ucraineni s-au dat drept lucrători umanitari şi au furat veste antiglonţ în valoare de 17.000 de dolari, conform raportului. Însă serviciile de informații ale Ucrainei au dejucat planurile.

Peste două luni, un grup de voluntari a furat 60 de puști și în jur de 1.000 de cartușe, pe care intenționau să le vândă pe piața neagră. Însă raportul respectiv nu specifică dacă echipamentele furate sunt americane.

La finele lunii octombrie 2022, americanii au reluat acele inspecții la depozitele ucrainene și monitorizează îndeaproape destinația acestor echipamente, arme și muniții. Însă chiar și așa, guvernul american este conștient de riscul deturnării acestor produse, care ar putea ajunge pe mâinile ocupanților ruși, după cum a precizat Departamentul de Stat al SUA.

O altă problemă de care se lovesc ucrainenii și care îi îngrijorează pe americani se referă la anumite rapoarte pe care Ucraina trebuie să le facă în ceea ce privește cheltuielile, pierderile și daunele pentru echipamentele americane.

"Autoritățile ucrainene au făcut eforturi pentru a preveni proliferarea ilicită a echipmentelor de apărare furnizat de Statele Unite ale Americii", se arată în raportul respectiv.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE