Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mii de oameni, la Ziua Marinei 2023. Programul evenimentelor organizate în țară pe 15 august

Festivitățile de Ziua Marinei au început. La Constanța, însă, vântul extrem de puternic va ține la mal mai multe nave, care nu vor mai participa la paradă. ANM a emis cod galben de vreme severă în Tulcea și Constanța, până la ora 20:00.

Sărbătoarea de la malul mării vine și în contextul în care minele marine transportate din zona de război țin în tensiune autoritățile române.

15/08/2023 , 11:29

Marcel Ciolacu, mesaj de Ziua Marinei

Marcel Ciolacu spune că Forţele Navale Române au avut şi vor avea în continuare o contribuţie semnificativă pentru securitatea României şi a partenerilor noştri din spaţiul Nord-Atlantic, cu ocazia Zilei Marinei.

"Aş vrea să-i salut pe toţi marinarii români, militari sau civili. Vă doresc tuturor numai bine şi mult succes în activitatea dumneavoastră! La mulţi ani în această zi sfântă de 15 august, Ziua Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni! Pe lângă importanţa istorică, Ziua Marinei Române mai are o semnificaţie simbolică aparte. Prin această sărbătoare marcăm rolul deosebit pe care România îl are în regiunea Mării Negre şi la gurile Dunării, locul unde se deschide cea mai importantă cale de navigaţie dinspre Orient către inima Europei. În ultimii ani, această poziţie a României a căpătat o semnificaţie din ce în ce mai importantă, atât în ceea ce priveşte dezvoltarea activităţilor comerciale sau a politicilor energetice ale Uniunii Europene, dar, mai ales, în privinţa poziţiei geostrategice esenţiale pentru Alianţa Nord-Atlantică din care facem parte!", a transmis Marcel Ciolacu.

Şeful Executivului a punctat că, astăzi, la mai bine de un an şi jumătate de la invazia Federaţiei Ruse în Ucraina, rolul României ca partener NATO în această regiune a Mării Negre a căpătat "o importanţă şi mai mare".

"Nu doar în ceea ce priveşte alternativele energetice ale Uniunii Europene, după sistarea relaţiilor comerciale cu Federaţia Rusă, ci, mai ales, în asigurarea culoarelor de tranzit pentru exporturile de cereale din Ucraina şi ca poziţie cheie în strategiile de securitate ale NATO, pentru consolidarea de fapt a Flancului Estic al Alianţei", a mai declarat Ciolacu.

Totodată, prim-ministrul a evidenţiat necesitatea păstrării nivelului de alocare bugetară pentru Apărare la 2,5% din PIB şi în următorii ani.

"În acest sens, după cum ştiţi, alocarea bugetară pentru apărare a crescut din acest an la 2,5% din PIB. Vă asigur că vom menţine acest nivel şi în anii următori, indiferent de provocările economice pe care le vom întâmpina. Este un angajament major şi necesar în actualul context geostrategic în care ne aflăm", a arătat şeful Guvernului.

Nu în ultimul rând, premierul a menţionat faptul că apele Mării Negre şi ale Dunării sunt mai sigure datorită marinarilor români.

"Datorită vouă, dragi marinari români, datorită activităţilor şi misiunilor pe care le îndepliniţi cu onoare alături de partenerii NATO, apele Mării Negre şi ale Dunării sunt mai sigure. Datorită vouă, România şi întreaga regiune se bucură de acea stabilitate atât de necesară pentru dezvoltarea economică şi socială. Iar pentru aceasta, nu doar în calitate de prim-ministru al României, ci, mai ales, în calitatea mea de cetăţean al acestei ţări, vă felicit, vă respect şi vă mulţumesc pentru tot ceea ce aţi făcut! "La mulţi ani!" şi mult succes în continuare!", a mai transmis Ciolacu.

Ziua Marinei este sărbătorită în fiecare an la data de 15 august, aceeași zi în care este prăznuită Adormirea Maicii Domnului, comemorarea momentului trecerii Fecioarei Maria în cealaltă lume.

Ziua Marinei Române a fost consacrată ca sărbătoare a marinarilor români la 15 august 1902, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. 

Ziua Marinei este o sărbătoare civilă şi militară, marcată de autorităţile publice şi de celelalte instituţii ale statului prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter evocator, în spiritul tradiţiilor poporului român, precum şi prin ceremonii militare şi religioase organizate de Ministerul Apărării Naţionale şi de Ministerul Administraţiei şi Internelor.

15 august este și zi liberă, fiind declarată zi de sărbătoare legală, nelucrătoare. Suplimentar, anul acesta, prin Ordonanță de Urgență, a fost declarată liberă și ziua de 14 august (luni), astfel că românii au o minivacanță de patru zile de Sfânta Maria.

Programul evenimentelor de Ziua Marinei 2023

Ziua Marinei la Constanța

Festivitatea va începe, cu câteva minute înainte de ora 10:00, cu primirea persoanelor oficiale, urmată de ridicarea Pavilionului, geacului şi a Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului de Stat al României şi cu tragerea a 21 de salve de tun, conform tradiţiei marinăreşti.

După alocuţiunile oficialilor şi serviciul religios, vor fi lansate, în apa mării, ancore de flori în memoria eroilor marinari, care îşi dorm somnul de veci în adâncurile apelor.

Sărbătoarea va fi marcată și de o defilare a navei-şcoală "Mircea", ambasadorul onorific al României pe mările şi oceanele lumii, având cadeţii de la Academia Navală "Mircea cel Bătrân" pe vergi, pentru saluta publicul spectator, în timp ce un elicopter militar va lansa trei scafandri paraşutişti.

Seara zilei de 15 august se va încheia cu retragerea cu torţe a marinarilor şi cu un spectacol de artificii şi de drone, oferit de Primăria Municipiului Constanţa. În intervalul 20:00 - 20:30, va avea loc un mini-concert al formaţiei muzicale a Forţelor Navale, condusă de colonel Cornel Ignat. După eveniment, marinarii se vor retrage cu torţe pe itinerariul Cazino - Faleză - Comandamentul Flotei - Str. Remus Opreanu - Piaţa Ovidiu, unde Muzica Militară a Forţelor Navale îşi va continua reprezentaţia.

Un spectacol de artificii și de drone, va avea loc la ora 22:45, în Piața Ovidiu, marcându-se astfel finalul celei de a 121-a aniversări a Zilei Marinei Române.

Ziua Marinei la București

În Capitală, pe 15 august, de la ora 9:00, va avea loc o ceremonie militară şi religioasă la Monumentul Eroilor Marinari din Parcul "Regele Mihai I" (Herăstrău) - zona debarcader.

Ziua Marinei la Mangalia

Pe 15 august, între orele 10:00 şi 13:00, Ziua Marinei Române va fi sărbătorită în Portul Turistic Mangalia, în prezenţa Zeului Neptun, prin exerciţii militare demonstrative, expoziţii de tehnică militară, jocuri şi concursuri marinăreşti. De la ora 21:00 va avea loc retragerea cu torţe.

Ziua Marinei la Brăila

Între orele 10:00 şi 13:,00, Ziua Marinei va fi marcată, pe faleză, prin exerciţii militare demonstrative, expoziţii de tehnică militară, jocuri şi concursuri marinăreşti.

De la ora 20:30 marinarii se vor retrage cu torţe pe traseul Primărie - Grupul 329 Logistic Brăila.

Ziua Marinei la Tulcea

De la ora 10:00, pe faleză, vor fi prin exerciţii militare demonstrative, expoziţii de tehnică militară, jocuri şi concursuri marinăreşti.

Ziua Marinei la Galați

Ziua Marinei Române va fi sărbătorită pe 15 august, de la ora 14:00, pe faleză, printr-un exerciţiu naval prezentat de militarii Flotilei Fluviale "Mihail Kogălniceanu". 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE