Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bijuteria Mării Negre revine la viață. Constructorii au descoperit o fereastră secretă în Cazinoul din Constanța

Cazinoul de la Constanța își recapătă strălucirea. Zeci de muncitori lucrează de mai bine de doi ani la restaurarea clădirii simbol a litoralului. Experții care se ocupă de monumentulu istoric, construit la inițiativa regelui Carol I și inaugurat în 1910, au avut parte de câteva surprize în timpul lucrărilor. O fereastră secretă în formă de scoică și chiar un mesaj din partea deținuților care au lucrat și ei, în anul 1951, tot la reabilitarea monumentului..

Gabi Puchiu, șef lucrări Cazinoul din Constanța: „În momentul în care am desfăcut să vedem starea grinzilor am descoperit că erau scrijelite cu cretă numele deținuților politici din 1951, muncitorii din ‘86 și ne-am trecut și noi, cele 3 generații care am lucrat la Cazino, să rămână pentru eternitate, când se va mai restaura vreodată”.

O fereastră în formă de scoică

În fosta sală de spectacole, muncitorii au descoperit o fereastră în formă de scoică identică cu cea de pe fațada de nord a Cazinoului.

Gabi Puchiu: „Ea inițial era spre mare, dar prin faptul că s-a mai consturit o cameră, salonul oglinzilor, salon de baluri, aici au obturat trei sferturi din fereastră și nu s-a mai putut folosi, drept pentru care a fost închisă”.

În tencuiala ferestrei, pe o bucată de sac, era ascuns un mesaj al deținuților care au lucrat la reabilitarea monumentului, după ce acesta a fost distrus de bombardamentele din al Doilea Război Mondial.

În subsol o altă surpriză. Grinzile de susținere a cazinoului, proiectate și construite în urmă cu 110 ani de inginerul Anghel Saligny, au fost descoperite în stare perfectă. Acestea au fost curățate și vor putea fi admirate în camerele muzeu, care sunt acum în curs de amenajere. O atenție deosebită este acordată ornamentelor.

Cazinoul rămâne cea mai fotografiată clădire de la malul mării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE