Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bilanțul unui an de război pentru marinarii militari. Valurile au adus 5 mine marine, în ultimul an

40 de nave militare și mai multe elicoptere din flota Forțelor Navale și a Poliției de Frontieră supraveghează spațiul maritim românesc, într-un scenariu real, care, de când a izbucnit războiul, aduce provocări periculoase. 5 mine marine au adus valurile în ultimul an, una dintre ele chiar pe plajă la Sfântul Gheorghe. Și nu sunt singurele urme ale războiului. În ultimul an, pe țărm sau în mare au fost descoperite corpuri și tuburi de rachetă, veste și plute de salvare.

Ultima mină marină a fost descoperită la sfârșitul lunii trecute, chiar pe nisip, la Sfântul Gheorghe. Cel mai probabil valurile puternice au adus-o la țărm. A fost pentru prima oară când scafandrii specializați în explozibili au văzut o astfel de mină în întregime.

Florin Tianu, scafandru de luptă EOD: Este un sentiment de frică, ne apropiem de o cantitate importantă de trotil, dar luându-ne măsurile de siguranță, limitând timpul de expunere la obiectul periculos încercăm să nu stăm prea mult, încărcătura o facem de pe drum, am ajuns în 30 de secunde am montat-o și ne-am îndepărtat de acolo. 

Centrul de date pentru lupta contra minelor, divizie din cadrul Forțelor Navale, înființată acum aproape 10 ani la cererea NATO, a intrat în acțiune, încă din primele zile ale războiului. Creată inițial pentru cercetarea fundului mării, structura a devenit de o importanță majoră în furnizarea datelor privind curenții și posibila direcție de deplasare a obiectelor explozive plutitoare.

Pe un vânt puternic cu valuri mari, minele marine sunt foarte greu de observat, iar pericolul de ciocnire e imens. Așa s-a întâmplat pe 8 septembrie, când Dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” a lovit mina pe care trebuia să o neutralizeze. Echipajul a avut noroc, însă. Pentru o ambarcațiune de dimensiuni mai mici coliziunea ar fi putut avea efecte tragice.

Locotenent comandor Valentin Demente, Centrul de Date pentru Lupta contra Minelor: Este un pericol permanent, de aceea au fost luate și măsuri de avertizare a traficului naval și autorităților civile, recomandându-se anumite rute de trafic, de-a lungul coastei României, cu o lățime stabilită, rute care sunt cercetate sistematic de forțele navale.

Momente de tensiune au fost și în luna iunie

Atunci, mai multe nave rusești care au fost observate în zona economică exclusivă a României, foarte aproape de platformele de extragere a gazului, Ana și Uranus,  au stârnit îngrijorare în rândul personalului civil.

Căpitan comandor Daniel Gheorma, comandantul puitorului de mine și plase Viceamiral Constantin Bălescu: Nu am interacționat cu nave aparținând Federației Ruse. Acțiunile noastre s-au bazat, în special, pe asigurarea libertății de navigație în zona de responsabilitate a forțelor navale, o provocare pentru forțele navale de a răspunde și acționa în conformitate cu legislația internațională și, de asemenea, o adaptare continuă a răspunsului față de situațiile existente.

Polițiștii de frontieră au intrat și ei în acțiune. Urme ale războiului de lângă noi au fost găsite atât pe mal, cât și în larg.

Andrei Ene, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă Constanța: Trebuie să fim atenți și la astfel de elemente care pot afecta siguranța navigației. Am descoperit corpuri de rachetă, tuburi, elemente de siguranță a navigației, veste de salvare, bărci de salvare cu inscripții rusești, astfel de obiecte se găsesc în continuare.

Misiunile pe mare de când a început războiul au fost cele mai multe din ultimii 10 ani.

„Cu războiul aproape, navele de luptă sunt pregătite oricând să intervină. Asigură serviciul de rotație în permanență pentru supravegherea spațiului maritim românesc, iar de 365 de zile, starea de alertă de aici din portul Constanța este una maximă”, transmite Diana Sobaru, jurnalist Euronews.

Coincidență sau nu, Forțele Navale au în plan achiziționarea unor nave vânătoare de mine, nave de intervenție pentru scafandri, vehicule amfibii de asalt și elicoptere cu capabilități de luptă la suprafață, dar și submarine și sisteme de instalații mobile de lansare rachete antinavă.

Poliția de frontieră a achiziționat recent două nave ultramoderne cu echipamente de modernizare și detecție de ultimă generație.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE