Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"Victima tăcută" a războiului din Ucraina. Cum a fost afectat ecosistemul de conflict

Informațiile oficiale arată că 1,24 milioane de hectare din teritoriul rezervațiilor naturale au fost afectate de războiul din Ucraina. De asemenea, acesta a avut un impact asupra a trei milioane de hectare de păduri, 450.000 de hectare fiind ocupate sau aflate în zone de luptă, conform Euronews Green.

Pentru a evidenția distrugerile provocate de război, Greenpeace Europa Centrală și de Est, împreună cu ONG-ul ucrainean Ecoaction, au realizat o hartă a pagubelor ecologice. Aceasta ilustrează modul în care invazia Rusiei a distrus natura ucraineană.

"Războiul ne afectează natura la fel de grav ca și oamenii și infrastructura noastră. Cu toate acestea, aceste daune rămân nevăzute și în mare parte ignorate, deoarece mediul este victima tăcută", spune Evghenia Zasiadko de la Ecoaction.

Zasiadko explică faptul că, după ce războiul se va încheia, oamenii vor resimți încă mult timp impactul negativ al acestuia asupra mediului.

Cum au fost cartografiate daunele aduse mediului în Ucraina?

Datele privind daunele grave au fost colectate de Ecoaction - o sarcină pe care experții continuă să o îndeplinească pe măsură ce războiul continuă. Acestea includ incendii de vegetație provocate de lovituri de rachete și poluarea aerului, a solului și a apei ca urmare a bombardamentelor asupra siturilor industriale.

Aceste date au fost ulterior confirmate de imaginile din satelit și cartografiate de Greenpeace.

Din cele aproape 900 de cazuri colectate, 30 au fost selectate pentru hartă pentru a arăta cele mai grave daune aduse naturii. Fiecare dintre ele este clasificat în funcție de tipul de daune cauzate.

"Este complicat să cartografiem daunele provocate de războiul din Ucraina: se crede că o mare parte din teritoriul eliberat este plin de mine și de alți explozibili, în timp ce forțele rusești ocupă încă părți ale țării, ceea ce face ca colectarea datelor să fie o provocare în acele zone", spune Denys Tsutsaiev, responsabil de campanie Greenpeace CEE la Kiev.

Ce trebuie făcut pentru a restabili natura în Ucraina?

De la fragmente metalice de cochilii care eliberează în sol substanțe care ar putea afecta lanțul alimentar până la 40 de mine de cărbune inundate care contaminează apele subterane, impactul este imens. Și toate acestea se întâmplă din 2014, când trupele rusești au pus pentru prima dată piciorul pe teritoriul ucrainean, spun cele două ONG-uri.

Aceștia consideră că reconstrucția orașelor trebuie să aibă loc în același timp cu restaurarea naturii.

"Recuperarea naturii va avea nevoie de instrumente, expertiză și angajament, precum și de fonduri semnificative", spune Tsutsaiev. Greenpeace și Ecoaction solicită luarea de măsuri privind mecanismele și alocarea de resurse financiare pentru a face această muncă de restaurare.

"Aceste fonduri ar trebui să fie alocate deja, nu când războiul se va termina".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE