Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

5.000 de militari străini, în bazele din România

Mii de soldați străini au ajuns în ultimul an în bazele militare din țara noastră. Aceștia se antrenează umăr la umăr cu militarii români și pun la punct diverse scenarii în cazul unui eventual atac.

Un punct fierbinte pe harta NATO a devenit Baza Militară de la Mihail Kogălniceanu care adăpostește în acest moment peste 3.000 de militari americani, italieni și francezi. Sute de mașini de luptă, echipamente și armament au intrat la noi în țară în ultimul an, iar antrenamentele efectuate în comun sunt tot mai dese. Ultimul exercțiu, desfășurat la Capu Midia a angrenat aproape 400 de militari francezi, americani și români care au testat rachete de înaltă precizie ce pot lovi ținte aflate la 300 de kilometri.

Trupe militare americane au trecut, în februarie 2022, prin capitala României, București, cu puțin înainte să răsară soarele. Reporterul nostru de la Euronews România a fost acolo.

Claudiu Popa, jurnalist Euronews: Aici puteți vedea aceste vehicule blindate americane cu 8 roți. Au 350 de cai-putere și pot atinge rapid 100 km/ oră.

Un an mai târziu, Baza militară din Mihail Kogălniceanu. Două avioane de luptă Eurofighter din dotarea Forțelor Aeriene Italiene decolează într-o misiune de poliție aeriană.

Militarii români, francezi, americani și italieni cantonați la baza NATO din Mihail Kogălniceanu sunt pregătiți să acționeze împreună în orice scenariu. Exercițiile în comun sunt tot mai dese, la fel și misiunile de supraveghere a flancului estic.

Comandor Nicolae Crețu comandantul Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu: O potențială prezență sau amenințare primește un răspuns pe măsură, aeronave F16, execută misiuni aeronave Eurofighter sau F18 aparținând statelor diferite și care reacționează într-un timp extraordinar de scurt, 10, 15-20 de minute pentru a descuraja orice potețială amenințare. Acest lucru este demonstrat de faptul că nu s-au înregistrat violări ale spațiului aerian.

La poligonul de la Capu Midia din județul Constanța, singurul loc din țară pentru antrenamente de artilerie, au avut loc în ultimul an zeci de exerciții. Ultimul, organizat acum două săptămâni, a agrenat militari americani, francezi și români care au testat împreună rechetele HIMARS și MLRS, în cadrul unui scenariu cu atac dinspre mare. La Capul Mida, NATO a dislocat și scutul Mamba, al francezilor, o armă ce poate localiza și distruge orice țintă aeriană pe o rază de 100 de kilometri. Militarii recunosc că situția este tot mai tensionată de când a început războiul din Ucraina.

Tricand de la Goutte, general francez: Toate scenariile sunt posibile acum, situația în Ucraina este instabilă, noi ne focusăm pe asigurarea teritoriului României cu capabilități de apărare. Alianța își întărește astfel măsurile de răspuns pentru securitatea tuturor membrilor Alianței.

Divizia 101 Aeropurtată a Statelor Unite ale Americii a dislocat la baza din Kogălniceanu, în ultimul an, peste 2.000 de militari. Este pentru prima oară după Al Doilea Război Mondial, când această unitate de elită a SUA revine în Europa.

Locotenent colonel Brian Fenning, comandantul batalionului 1 din cadrul Diviziei 101 Aeropurtate: Faptul că soldații americani au fost dislocați în Europa, pe flancul estic demonstrează faptul că războiul este foarte real. Nimeni nu vrea să meargă la război, dar noi, soldații americani alături de partenterii de aici din România continuăm să ne antrenăm în fiecare zi pentru a fi pregătiți în fiecare minut. Nimeni nu își dorește asta dar trebuie să fim pregătiți.

În bazele militare de la noi din țară sunt peste 5.000 de militari străini, cei mai mulți, la Baza NATO din Mihail Kogălniceanu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE