Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski reacționează după bombardamentele rusești de la Reni și Izmail: Sunt un atac împotriva securității alimentare mondiale

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că bombardamentele Rusiei asupra porturilor Ucrainei reprezintă un atac la adresa ”securității alimentare mondiale”. Reacția liderului de la Kiev vine în contextul în care Armata rusă a atacat cu drone miercuri dimineață porturile Izmail și Reni de pe Dunăre, aflate în apropierea graniței cu România.

”Noaptea trecută (noaptea de marți spre miercuri, n.red), teroriștii ruși au vizat din nou porturile noastre. Infrastructura noastră este implicată în asigurarea securității alimentare comune - globale, nu doar a noastră.

În decurs de o lună de la încercarea Rusiei de a submina Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, acesta a fost al șaptelea, al șaptelea atac masiv al Rusiei astăzi.

Portul Reni, portul Izmail, portul Pivdennyi, portul Odesa, portul Chornomorsk, Mykolaiv - fiecare atac rusesc asupra lor este o lovitură pentru prețurile globale ale alimentelor, o lovitură pentru stabilitatea socială și politică din Africa și Asia.

Elementele de bază care oferă fiecărei societăți o viață normală sunt alimentele de pe masa familiei. Niciun terorist din lume, cu excepția Rusiei, nu a atacat vreodată securitatea atâtor națiuni în același timp, în mod atât de flagrant și deliberat”, a afirmat Volodimir Zelenski, conform discursului publicat pe site-ul Președinției ucrainene.

În schimb, Volodimir Zelenski a salutat plecarea primei nave cargou din portul ucrainean Odesa, după ce Rusia s-a retras luna trecută din Acordul Mării Negre, notează agenția AFP, citată de Agerpres.

Această iniţiativă permitea exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor sigur pe Marea Neagră, însă Moscova a refuzat să mai prelungească acest acord, acuzând că nu a fost respectată componenta înţelegerii ce prevedea înlesnirea exporturilor de cereale şi îngrăşăminte ruseşti, îngreunate indirect prin efectul sancţiunilor financiare occidentale împotriva Rusiei.

Din acel moment, Rusia a bombardat frecvent infrastructurile portuare ucrainene, pentru a împiedica Ucraina să-şi exporte produsele pe cale maritimă.

Cu toate acestea, "Ucraina tocmai a atins o etapă importantă în restabilirea libertăţii de navigaţie în Marea Neagră", după ce "prima navă civilă a pornit pe noul culoar umanitar ucrainean", a anunțat Volodimir Zelenski.

După retragerea Rusiei din Iniţiativa Mării Negre, Ucraina a anunţat stabilirea unei rute temporare de transport maritim prin apele teritoriale ale României, pentru a putea să exporte în continuare cereale din porturile de la Marea Neagră.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE