Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

GALERIE FOTO. Război Israel-Hamas: 100 de zile de moarte, disperare și speranță

Duminică se împlinesc 100 de zile de când Israelul și Hamas sunt în război.

Războiul este deja cel mai lung și cel mai sângeros dintre Israel și palestinieni de la înființarea Israelului în 1948, iar luptele nu dau semne de încetare, potrivit AP.

Israelul a declarat război ca răspuns la atacul din 7 octombrie, în care gruparea Hamas a ucis aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili, și a luat ostatici alte 250 de persoane.

Israelul a răspuns cu săptămâni de atacuri aeriene intense în Fâșia Gaza, înainte de a extinde operațiunea într-o ofensivă terestră. Israelul afirmă că obiectivul său este de a zdrobi Hamas și de a obține eliberarea celor peste 100 de ostatici încă deținuți de grup.

Ofensiva a provocat distrugeri fără precedent în Gaza. Dar, după mai bine de trei luni, organizația Hamas rămâne în mare parte intactă, iar ostaticii sunt în mâinile lor.

LA Tel Aviv, familiile ostaticilor ținuți în Fâșia Gaza au început un miting de 24 de ore și cer guvernului să-și aducă acasă pe cei dragi după 100 de zile de când sunt ținuți ostatici de Hamas. Au fost proteste pro-palestiniene în întreaga lume. Sâmbătă, în a 99-a zi de război, sute de manifestanți au ieșit și pe străzile din București.

În Gaza, situația umanitară e un dezastru după bombardamentele israeliene. Peste 23.000 de oameni au fost uciși. Milioane au fost strămutați spre sud din calea bombardamentelor.

Eforturile echipei ONU de a trimite convoaie umanitare în nord s-au lovit de întârzieri.

Ofensiva israeliană a strămutat marea majoritate a palestinienilor din Gaza, a închis aproape jumătate din spitale și a provocat foamete pe scară largă, spun observatorii ONU. Imaginile arată condițiile precare în care locuiesc palestinienii și copiii lor, unii foarte bolnavi.

Armata israeliană spune că războiul se va întinde pe tot parcursul anului 2024.

100 de zile de război, în 10 fotografii

Palestinieni caută printre dărâmăturile unor clădiri lovite de un atac aerian israelian, în orașul Gaza, sâmbătă, 7 octombrie 2023.

Palestinieni își plâng rudele ucise în bombardamentele israeliene asupra Fâșiei Gaza în fața unei morgi din Khan Younis, 4 ianuarie 2024.

Soldați israelieni ocupă pozițiile în apropierea graniței cu Fâșia Gaza, în sudul Israelului, 29 decembrie 2023.

Palestinienii încearcă să obțină o masă gratuită în Rafah, Fâșia Gaza, 21 decembrie 2023.

Irena Tati, în centru stânga, și Lena Troufanov, în centru, ambele eliberate de Hamas, țin în mână fotografii ale rudelor aflate încă în Gaza, în timpul unei demonstrații pentru a cere eliberarea ostaticilor în Piața Ostacilor de la Muzeul de Artă din Tel Aviv, Israel, 2 decembrie 2023.

Aseel al-Titi, purtând o bentiță Hamas, a fost una dintre prizonierii palestinieni eliberați de Israel. Ea a fost întâmpinată de prieteni și membri ai familiei în Balata, o tabără de refugiați palestinieni din Nablus, Cisiordania, 24 noiembrie 2023.

Soldați israelieni trec pe lângă casele distruse de Hamas în Be'eri, Israel, 14 octombrie 2023.

Oamenii asistă la înmormântarea lui Saleh Arouri, unul dintre cei mai importanți comandanți Hamas, și a altor doi membri Hamas, care au fost uciși în Beirut, Liban, 4 ianuarie 2024.

Doctorul Suhaib Alhamss, directorul spitalului din Rafah, se pregătește să efectueze o intervenție chirurgicală.

Un demonstrant strigă în timpul unui miting care cere eliberarea ostaticilor luați de militanții Hamas în Fâșia Gaza în Piața Ostacilor din Tel Aviv, Israel, 13 ianuarie 2024.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE