Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Au început audierile la CIJ. Africa de Sud acuză Israelul de genocid în Fâșia Gaza

Reprezentanți ai Israelului vor fi audiați astăzi și mâine la Curtea Penală Internațională de la Haga. Africa de Sud acuză Israelul de implicare în acte de genocid împotriva poporului palestinian din Gaza. Israel neagă însă acuzațiile. Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza, instituție controlată de Hamas, susține că peste 23 de mii de palestinieni au murit de la începutul războiului.

Africa de Sud a depus plângere împotriva Israelului la instanța supremă a ONU

Audierile au fost programate la mai puțin de două săptămâni după ce Africa de Sud a depus plângere la instanța supremă a Națiunilor Unite. Avocații sud-africani și-au întemeiat dosarul pe elemente concrete, mai precis, numărul mare de victime civile.

Alonso Gurmendi Dunkelberg, profesor de relații internaționale la King's College din Londra: „În cazul genocidului, trebuie să vrei să fi comis crima cu intenția specifică de a distruge un grup ca atare. Și aceasta este partea dificilă. Și mă aștept ca apărarea Israelului să se concentreze pe acest aspect”.

Ar putea dura ani de zile până când Curtea Mondială ar putea ajunge la un verdict. Însă Africa de Sud a solicitat și un ordin judecătoresc provizoriu, care ar obliga Israel să oprească imediat luptele din regiune. Precedentele cazuri arată că s-ar putea pronunța o decizie în acest sens în doar câteva săptămâni.

Alonso Gurmendi Dunkelberg, profesor de relații internaționale la King's College din Londra: „Nu există o poliție internațională care să bată la ușă și să spună că ordinul judecătoresc a fost încălcat și să facă arestări pentru sfidarea instanței. Deci, într-adevăr, depinde de cum se implică alte state”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE