Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proiectul Treasure: dezvăluirea minunilor ascunse din Marea Egee și Marea Neagră

Amplasat la 2 km de țărm, în Enez (Turcia), un muzeu subacvatic oferă posibilitatea scafandrilor de a se scufunda la 18 metri sub apă și de a vedea replici ale unor figuri antice ancorate exact acolo unde au fost găsite rămășițele originale. Vizitatorul, din acel moment, devine explorator și descoperă replicile unei statui a zeiței Nike sau a machetei cetății orașului antic Ainos.

Inițiativa face parte din proiectul "Treasure" al Uniunii Europene, în care sunt incluse și România, Moldova și Bulgaria. Proiectul se concentrează pe fascinantele vestigii arheologice subacvatice și oferă o experiență unică, ca alternativă la turismul tradițional.

Poate fi conservat patrimoniul cultural subacvatic din bazinul Mării Negre?

Ar putea fi transformat într-o oportunitate de a dezvolta antreprenoriatul în sectoarele cultural și turistic? Acesta este un pariu pe care proiectul "Treasure"  și-a propus să îl câștige: promovarea și protejarea patrimoniului subacvatic, creând în același timp o oportunitate economică pentru România, Moldova, Bulgaria și Turcia.

În România, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța are unitatea sa specializată în arheologie subacvatică: în timpul cercetărilor, au găsit șapte artefacte, aflate pe fundul mării, într-un loc foarte greu accesibil. Cu ajutorul imaginilor de pe fundul mării, au dezvoltat o hologramă 3D. În acest fel, comorile au fost aduse la suprafață.

În paralel, Bulgaria a organizat cursuri de scufundări pentru studenți, iar Moldova a deschis un centru turistic la Ungheni și a creat un atlas digital care prezintă cele mai impresionante locuri subacvatice din cele patru țări partenere.  

Artefactele istorice originale, depozitate în siguranță

"Pentru a face un muzeu subacvatic am folosit patrimoniul din Enez, deoarece este un loc istoric și nimeni nu știe despre el în lume", a spus Remziye Irmak, coordonatorul proiectului "Treasure", în Enez.

Artefactele istorice originale sunt depozitate în siguranță, la două ore și jumătate distanță de Enez, în Muzeul Arheologic din Edirne.

Edirne a fost capitala Imperiului Otoman din 1.369 până în 1.453, înainte ca Constantinopolul să devină capitala imperiului.

Istoricul local și ghidul turistic Șafak Yüksel evidențiază cea mai interesantă piesă din colecția subacvatică, statuia zeiței Nike: "Zeița înaripată a victoriei, numită Nike, este una dintre cele mai importante în mitologia greacă, cu abilitatea ei de a pilota o navă războinică. Statuia Nike are în mod normal o dimensiune de aproximativ 20-25 cm, dar pentru ca scafandrii să o vadă mai bine și pentru a impresiona mai mult oamenii, a fost realizată într-o dimensiune mai mare și plasată sub apă", a spus Șafak Yüksel.

Cele patru țări din spatele proiectului "Treasure" și-au unit eforturile pentru a dezvălui patrimoniul scufundat al Mării Negre și al Mării Egee și pentru a-l aduce mai aproape de vizitatori.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE