Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prietenia artelor: Coco Chanel și Picasso. Expoziția este deschisă la Madrid, până în ianuarie 2023

Coco Chanel este cu siguranță una dintre cele mai cunoscute creatoare de modă din toate timpurile. Iar Pablo Picasso, unul dintre artiștii de secol XX, care au influențat major istoria Artei. Despre prietenia strânsă dintre cei doi nu s-au cunoscut foarte multe, până de curând. La Madrid, o expoziție dedicată celor doi a scos la lumină multe povești neștiute.

Pablo Picasso este cunoscut pentru numeroasele sale relații amoroase. Despre prietenia de lungă durată cu Gabrielle, Coco Chanel, s-a vorbit, însă, foarte puțin. La Madrid, la aproape 50 de ani de la moartea celebrului artist, a fost inaugurată o expoziție care celebrează, deopotrivă, operele pictorului spaniol, dar și creațiile vestimentare ale faimoasei Coco. Picasso a fost adesea criticat pentru felul în care își trata iubitele. Astfel că expoziția de la Madrid își dorește să arate o altă față a artistului.

“Pentru că dezbaterea despre masculinitatea toxică a lui Picasso este atât de actuală, vreau să spun că această expoziție demontează această idee a toxicității artistului. Tocmai pentru că Olga (prima soție a lui Picasso – n.red.) și Gabrielle Chanel joacă un rol central, iar Picasso este plasat într-un context foarte diferit. Cred că această expoziție va schimba viziunea pe care o avem despre Picasso și îl va îndepărta de toate stereotipurile create în jurul imaginii sale”, a spus Guillermo Solana, directorul Muzeului Thyssen-Bornemisza.

“Credem că Chanel l-a cunoscut pe Picasso la o cină în casa actriței de benzi desenate Cécile Sorel (Céline Émilie Seurre – n.red.), una dintre prietenele ei apropiate. În aceeași seară, i-a cunoscut pe Jean Cocteau și pe angajați ai Teatrului Rus, pe muzicienii din faimosul ”Grupul celor șase”. Așadar, a fost într-adevăr poarta de intrare a lui Chanel în lumea artistică, în primăvara anului 1917”, a spus Hélène Fulgence, directorul Patrimoine Chanel.

Multe dintre creațiile de început ale lui Coco Chanel au fost influențate de mișcarea artistică cubistă. Folosirea formelor geometrice, preferința pentru combinațiile de negru, alb și beige, estetica cubistă, folosirea tehnicii colajului, toate s-au regăsit în croiala hainelor.

“Construcția geometrică a hainelor pornind de la umeri și șolduri, gustul ei pentru compoziții monocrome, pentru umbre și linii sunt parte din viziunea ei despre femei. De fapt, se întâmplă ca în același timp și cubismul să fie interesat de monocromie, de liniile frânte, de geometrie, de reinterpretarea perspectivei. Așadar, aș spune că punctul comun este preocuparea intensă a lui Coco Chanel pentru mișcarea cubistă. Asta îi alătură pe cei doi”, a mai spus Hélène Fulgence.

Expoziția de la Madrid face parte dintr-o serie de evenimente organizate cu ocazia comemorării a 50 de ani de la moartea lui Pablo Picasso și va fi deschisă până în ianuarie 2023.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE