Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Expoziția Vincent Van Gogh de la Roma prezintă celebrul autoportret într-o nouă lumină

Publicat de: Elena Moldoveanu

Un autoportret celebru al lui Vincent Van Gogh este expus în afara țării sale de origine pentru prima dată de la restaurarea sa. În 2020, a fost îndepărtat de pe tablou un lac galben care îi atenuase culorile originale.

Expoziția va include mai multe tablouri faimoase

Tabloul, alături de alte 49 de lucrări ale pictorului olandez, poate fi văzut pentru o perioadă limitată de timp la Roma, în Palazzo Bonaparte, un conac din secolul al XVII-lea care a fost cândva casa mamei lui Napoleon.

„Încercăm să spunem povestea lui Van Gogh în întregime, pornind de la primele lucrări pe care le-a realizat în 1881. Atunci a decis că vrea să fie pictor, și-a dat seama că aceasta este calea sa și a început să lucreze”, a declarat Francesca Villanti, curatorul expoziției.

Alături de celebrul autoportret, expoziția va include „Sămănătorul” (iunie 1888), „Grădina spitalului din Saint-Rémy” (1889), „Râpa” (1889) și „Bătrânul îndurerat” (1890) - pictat cu două luni înainte de sinuciderea lui Van Gogh.

Lucrările sunt împrumutate de la prestigiosul Muzeu Kröller Müller din Otterlo, care deține a doua cea mai mare colecție de picturi de Van Gogh din lume. Muzeul a fost responsabil pentru restaurarea autoportretului.

Van Gogh s-a născut în 1853 și a pictat doar pentru o perioadă scurtă de timp, între 1881 și 1890. Expoziția are loc la doar câteva luni după aniversarea a 170 de ani de la nașterea sa, pe 30 martie. Aceasta va fi deschisă până la 26 martie.  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE