Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Câteva dintre cele mai ciudate lucruri vândute vreodată la licitație

Poate fi fascinant să vezi ce fel de lucruri ajung să fie licitate. O trusă de ucis vampiri pare a fi un obiect foarte simplu, în comparație cu unele dintre cele mai excentrice lucruri pe care oamenii au licitat în trecut, relatează Euronews.com.

Kitul de ucis vampiri

O persoană norocoasă din Derbyshire, Marea Britanie, a achiziționat o trusă de ucis vampiri, după ce a plătit 16.900 de lire sterline la licitație.

Inițial scoasă la vânzare cu o estimare de 2.000-3.000 de lire sterline, trusa de la sfârșitul secolului al XIX-lea, care a aparținut Lordului Hailey, un nobil britanic, a fost vândută de peste șase ori mai mult decât estimarea sa la Hansons Auctioneers în urmă cu câteva săptămâni.

Vândută unui cumpărător privat anonim, aceasta constă într-o cutie care poate fi încuiată și care conține unelte și obiecte sfinte pentru a alunga vampirii. Două cruciulițe din alamă de pe capac acționează ca un dispozitiv de blocare secretă glisantă, în timp ce înăuntru se află mai multe cruciulițe, o pereche de pistoale asortate, un flacon de pulbere din alamă, apă sfințită, o Biblie gotică, un ciocan de lemn, un țăruș, sfeșnice din alamă, mărgele de rozariu și documente ale poliției metropolitane din acea perioadă.

O șuviță din părul lui Elvis Presley

Șuvițele regele Rock and Roll sunt adesea scoase la licitație și sunt căutate de fani. În 2009, o grămadă de păr al lui Elvis s-a vândut cu 18.300 de dolari (18.000 de euro) în Statele Unite, depășind prețul așteptat, cuprins între 8.000 și 12.000 de dolari (7.800 și 11.700 de euro), potrivit Reuters.

Se crede că șuvițele provin din momentul în care Presley s-a tuns pentru a se înrola în armata americană, în 1958.

În mod similar, în 2020, mai multe fire de păr ale cântăreței au fost scoase la licitație, o șuviță fiind scoasă la licitație în Marea Britanie la un preț orientativ de 4.000-6.000 de lire sterline (4.700-7.000 de euro).

Părul a fost colectat de unul dintre coaforii vedetei, Homer Gilleland, potrivit Hansons Auctioneers, casa de licitații care a supravegheat vânzarea.

Potrivit unei scrisori de proveniență care însoțește părul, Gilleland l-a cunoscut pe Elvis la începutul anilor 1950, deoarece obișnuia să o tundă pe mama sa, Gladys Presley, la magazinul Goldsmith's din Memphis.

„Într-o perioadă în care bărbații nu-și vopseau părul, el a folosit gel, fixativ, culoare - orice era nevoie - pentru a-și obține look-ul rockabilly. Fetele au leșinat și, datorită lui Elvis, la Hollywood s-a deschis un salon de coafură pentru bărbați, lucru nemaiîntâlnit pe atunci. A fost un deschizător de drumuri în mai multe feluri,” a declarat Homer Gilleland.

Molaral lui John Lennon

În ceea ce privește părțile corpului celebrităților, un dinte al lui John Lennon, membru al trupei Beatles, a fost vândut cu 19.500 de lire sterline unui dentist canadian în 2011.

Starul Beatles i-a oferit dintele fostei sale menajere Dot Jarlett pentru a-l dărui fiicei sale, care era o mare fană Beatles, a relatat la vremea respectivă The Independent, adăugând că dintele a fost vândut cu o declarație sub jurământ semnată de Jarlett pentru a-i dovedi proveniența.

„Este de departe cel mai ciudat și mai minunat obiect care ne-a fost prezentat vreodată. A fost o licitație foarte tensionată spre final, iar când s-a făcut oferta finală s-a auzit o urare uriașă”, a declarat Paul Fairweather, un licitator de la Omega Auctions din Stockport, care a vândut dintele, potrivit publicației.

Cea mai mare pictură cu pisici din lume

Tablourile se găsesc deseori în casele de licitații, dar acest tablou special scos la licitație de Sotheby's a atras atenția atât pentru meritele sale artistice, cât și pentru dimensiunile și subiectul său uriaș.

Cu dimensiunile de 1,9 pe 2,6 metri, tabloul „Iubiții soției mele”, realizat de artistul austriac Carl Kahler, este considerat a fi cea mai mare pictură din lume, cu pisici. Pânza, care înfățișează 42 de pisici de diferite rase, a fost vândută pentru aproximativ 826.000 de dolari în 2015, a relatat postul public de televiziune canadian CBC.

Era atât de mare și de grea încât Sotheby's a fost nevoită să construiască un perete special pentru a o expune, a relatat postul de televiziune, adăugând că, atunci când era atârnată pe un perete normal, pictura smulgea cuiele.

Primul mesaj text din istorie

Primul SMS trimis vreodată prin intermediul unui telefon mobil a ținut prima pagină a ziarelor după ce a fost vândut anul trecut la licitație ca fiind un NFT. Replica digitală unică a mesajului text, trimis în 1992, a fost vândută cu 107.000 de euro.

SMS-ul era un mesaj de 15 caractere trimis unui angajat al Vodafone, Richard Jarvis, care îi ura „Crăciun fericit”. Cumpărătorul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, este un canadian implicat în sectorul tehnologic.

Operatorul de rețele de telefonie mobilă Vodafone a declarat că intenționează să doneze încasările obținute în urma vânzării către agenția ONU pentru refugiați.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE