Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un portret lui Marilyn Monroe de Andy Warhol, vândut la licitaţie pentru o sumă record

Publicat de: Bianca Chirilă

Un celebru portret al actriţei Marilyn Monroe realizat de artistul american Andy Warhol a fost vândut luni la licitaţie, la New York, pentru suma de 195 de milioane de dolari, devenind astfel cea mai scumpă operă de artă din secolul al XX-lea vândută vreodată la licitaţie, potrivit casei Christie's, potrivit Agerpres.

Tabloul "Shot Sage Blue Marilyn", pictat în 1964 de Andy Warhol la doi ani după moartea tragică a sex-simbolului de la Hollywood, s-a vândut în doar patru minute cu preţul exact de 195,04 milioane de dolari, într-o sală plină la sediul casei de licitaţii Christie's, în centrul Manhattan-ului.

Zeci de intermediari ai Christie's s-au aflat şi ei la licitaţie, primind comenzi prin telefon de la cumpărători. Casa de licitaţii, deţinută de omul de afaceri francez François Pinault, a precizat în timpul unei scurte conferinţe de presă că oferta câştigătoare a fost făcută din sală.

Valoarea acestui tablou, realizat pe baza unei fotografii a actriţei, fusese estimată înainte de licitaţie la 200 de milioane de dolari.

Celebra imagine cu Marilyn Monroe a aparţinut fundaţiei lui Thomas şi Doris Ammann (frate şi soră) din Zurich, care va dedica toate veniturile obţinute din vânzare în scopuri caritabile pentru "îmbunătăţirea vieţii copiilor din întreaga lume, prin programe de sănătate şi educaţie".

Tabloul care o reprezintă pe Marilyn Monroe depăşeşte recordul anterior stabilit de o operă din secolul al XX-lea, "Femeile din Alger (versiunea 0)" de Pablo Picasso, vândută la licitaţie pentru 179,4 milioane de dolari în mai 2015.

Potrivit unui clasament realizat de AFP, recordul absolut pentru vânzarea unei opere de artă la licitaţie este deţinut în prezent de "Salvator Mundi", de Leonardo da Vinci, adjudecat în 2017 pentru suma de 450,3 milioane de dolari. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE