Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Artă prin păpuși de lux. Kaws, cel mai căutat artist contemporan al momentului

Picasso, Dali sau Tonița. Artă, pentru majoritatea. Mai puțin pentru noile generații. Înainte era despre tabloul distins, de pe peretele din sufragerie. Era despre culoare, linii, interpretare, stare. Acum arta a luat o nouă direcție.

Kaws este cel mai popular creator de figurine și print-uri din lume. Are milioane de urmăritori în social media iar prin colaborările cu casa de modă Dior, cu Nike, cu Sesame Street și Uniqlo și-a asigurat statutul de artist contemporan  la mare căutare.

Artistul își vinde operele cu milioane de dolari

Un colecționar a plătit 375.000 de dolari pentru o astfel de figurină KAWS. Nu e singura care s-a vândut la preț piperat. Și nici măcar nu e cea mai scumpă creație a artistului.

În martie 2019, o pictură KAWS, inspirată din animația The Simpsons s-a dat cu aproape 15 milioane de dolari.

Arta este greu de explicat. Cu atât mai mult când vorbim despre aceste jucării de lux.

Printre colecționarii de figurine KAWS se numără Justin Bieber, Pharrell Williams sau DJ Khaled.

Toți, urmăriți de milioane de fani în social media. Adică locul în care o regulă nescrisă spune că orice obiect care apare într-o fotografie, lângă respectivul personaj,  capătă brusc notorietate și valoare. 

Operele lui Kaws au ajuns rapid produse de lux.  Se vând în cantitate limitată și în cerc restrâns. La fel ca bitcoin sau aurul, prețul este dictat de cât sunt doritorii dispuși să plătească. În acest caz, foarte mult.  

Figurinele KAWS, de dimensiunea unei păpuși Barbie

Nu te gândi însă că jucăriile sunt făcute din materiale prețioase. Nicidecum, ele sunt din vinyl și au dimensiunea unei păpuși Barbie.

Bineînțeles că au apărut și replicile, inclusiv pe Amazon, la 30 de dolari. Chiar și în România există o variantă decorativă în mărime reală a personajului, la aproximativ 7000 de lei.

Pontul cel mare este, de fapt, să fii atent la colaborările din zona mass-market. Kaws și brandul japonez Uniqlo vor scoate o nouă colecție, în vară, iar un tricou cu extrem de simpaticul personaj este doar 15 euro. Pentru cine îl prinde.

Poți vizita și  sculptura KAWS din aeroportul Doha sau, din când în când, instalațiile gonflabile ale artistului.

Cine este, de fapt, KAWS?


Pe KAWS îl cheamă, de fapt, Brian Donnely și locuiește în New York. Linia de jucării a fost lansată în 2007, iar inspirația vine din Japonia, din cultura otaku – adică pasiunea pentru personajele din anime-uri.

 

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE