Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

r/place - proiectul colectiv de artă de pe platforma Reddit

La începutul lunii aprilie Reddit a găzduit un proiect de artă colaborativ masiv numit r/place. Opera de artă s-a schimbat în mod constant și i-a purtat pe oameni într-o călătorie prin meme, timp și cultură.

În 2022 r/place a fost unul dintre cele mai vizitate subreddit-uri din istoria Reddit

Cea mai recentă etapă a acestui proiect a început pe 1 aprilie 2022, ora 9:00 ET și s-a încheiat pe 5 aprilie la miezul nopții.  Pânza măsura 1.000 x 1.000 de pixeli și oricine avea un cont Reddit putea contribui. Fiecare utilizator putea umple doar un pixel la fiecare cinci minute dintr-o paletă de 32 culori.

Oamenii s-au mobilizat prin intermediul platformelor Discord și Twitch pentru a-și coordona arta prin extinderea acesteia, înlocuirea de pixeli și crearea de noi modele. În ultima zi, pe 5 aprilie, utilizatorii au putut doar să plaseze pixeli albi și să observe cum arta viu colorată se transformă într-o pânză goală.

Peste 10,4 milioane de utilizatori au participat la experiment

Pe 7 aprilie a fost publicat un raport privind amploarea pe care acest proiect a avut-o. Printre operele de menționat se află numeroasele steaguri ale Franței și diverse monumente turistice, Star Wars, dar și meme-uri, atât deja consacrate, cât și noi, precum alianța dintre Italia și Mexico.

În total, au fost plasați peste 160 de milioane de pixeli, cel mai mult într-o oră fiind plasate peste 5,9 milioane de plăci. Au participat 236 de țări și teritorii, dintre care cei activi utilizatori au fost din Statele Unite ale Americii.

Acest proiect de artă online a permis oamenilor să-și exprime creativitatea

Inițial, acest experiment a fost creat în aprilie 2017 de către Josh Wardle, creatorul Wordle, și a avut peste un milion de utilizatori care plasau aproximativ 16 milioane de pixeli pe pânza digitală comună. Față de varianta din 2017 care conținea doar 16 culori, în 2022 a fost introdusă o paletă mai largă de culori, iar pânza a fost extinsă zilnic pentru a vedea cum va reacționa comunitatea.

Este disponibil și un timelapse care prezintă cum a evoluat pânza pe parcursul celor trei zile. Deși imaginile mari de ansamblu erau cele care îți captau atenția, când măreai imaginea de ansamblu puteai găsi diverse surprize.

Reddit este o rețea de socializare în care membrii pot posta conținut. Postările sunt organizate după domeniul de interes, în subreddit-uri. Acestea au tematici diverse precum filme, muzică, sport, jocuri, știri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE