Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jurnalistul Dmitri Muratov își scoate la licitație medalia de la Premiul Nobel pentru Pace. Banii vor fi donați copiilor ucraineni

Jurnalistul rus Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, își va scoate la licitație medalia de aur primită în octombrie 2021. Banii vor ajunge, prin intermediul UNICEF, la copiii strămutați din cauza războiului din Ucraina.

Dmitri Muratov a contribuit la fondarea ziarului rusesc independent Novaya Gazeta și a fost redactor-șef al publicației atunci când aceasta a fost închisă în martie, pe fondul represiunii de către Kremlin a jurnaliștilor și a disidenței publice în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Ideea de a scoate medalia la licitație i-a aparținut chiar lui Muratov, care anunțase deja că va dona premiul în bani de 475.000 de euro (500.000 de dolari) în scopuri caritabile. Ideea donației, a spus el, „este de a le oferi copiilor refugiați o șansă pentru un viitor”. Muratov a declarat că este preocupat în special de copiii care au rămas orfani din cauza conflictului din Ucraina. „Vrem să le redăm viitorul”, a spus el, potrivit euronews.com.

Cei doi jurnaliști, care au primit fiecare propria medalie, au fost premiați pentru luptele lor pentru a păstra libertatea de exprimare în țările lor respective, în ciuda atacurilor de hărțuire, a guvernelor lor și chiar a amenințărilor cu moartea.

Dmitri Muratov a fost foarte critic la adresa anexării Crimeei de către Rusia în 2014 și a războiului lansat în februarie, care a determinat aproape 5 milioane de ucraineni să fugă în alte țări pentru a se pune în siguranță, creând cea mai mare criză umanitară din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Licitațiile online au început la 1 iunie pentru a coincide cu celebrarea Zilei Internaționale a Copilului. Licitația live de luni coincide cu Ziua Mondială a Refugiaților. Deocamdata, cea mai mare sumă licitată este de 520.000 de euro și este posibil să crească până la câteva milioane de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE