Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Boris Johnson s-a întors la Kiev cu promisiunea unui nou program de pregătire militară

Premierul britanic Boris Johnson s-a aflat, vineri, la Kiev, o vizită surpriză, care vine la o zi după vizita a patru lideri ai Uniunii Europene, relatează Euronews.com.

„Sunt încântat să văd un mare prieten al țării noastre, Boris Johnson, din nou la Kiev”, a scris președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, pe Telegram. „Este bine să fiu din nou la Kiev”, a declarat Johnson, pe contul său de Twitter.

Boris Johnson a fost la Kiev pe 9 aprilie, când a fost primul lider al unei țări din G7, care a vizitat Ucraina. De atunci, Londra a oferit un sprijin militar deosebit de puternic Kievului.

Potrivit unui comunicat al biroului lui Johnson, premierul britanic „s-a oferit să lanseze un important program de antrenament pentru forțele ucrainene, care ar putea antrena până la 10.000 de soldați la fiecare 120 de zile”.

Boris Johnson, o figură populară în Ucraina

„Vizita mea de astăzi, în plin război, are drept scop transmiterea unui mesaj clar și simplu către poporul ucrainean: Marea Britanie este alături de voi și va fi alături de voi până la obținerea victoriei. De aceea, i-am propus președintelui Zelenski un program major de pregătire militară, care ar putea schimba ecuația acestui război prin valorificarea celei mai puternice forțe dintre toate - determinarea ucrainenilor de a învinge”, a declarat Boris Johnson.

„Multe zile de război au dovedit că sprijinul Marii Britanii pentru Ucraina este ferm și hotărât. Avem o viziune comună asupra modului în care Ucraina poate obține victoria,” a declarat Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.

Boris Johnson a sosit la Kiev la o zi după o vizită inedită a liderilor Franței, Germaniei, Italiei și României, toate membre ale Uniunii Europene, spre deosebire de Marea Britanie. Aceștia s-au declarat în favoarea acordării Ucrainei a statutului de candidat la aderarea la UE, la fel cum a făcut și Comisia Europeană vineri - un statut pe care Kievul l-a căutat și care speră că va duce la o aderare rapidă la blocul comunitar.

Johnson a supraviețuit recent unei moțiuni de cenzură din partea propriului său partid, iar săptămâna aceasta a fost marcat de demisia celui de-al doilea consilier pe probleme de etică, care a demisionat acuzând o conduită guvernamentală necorespunzătoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE