Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Portretul lui Winston Churchill și o hologramă a Reginei Elisabeta a II-a, vedetele unei licitații Sotheby's

Portretul lui Winston Churchill care înfățișează un look punk și o hologramă cu Regina Elisabeta a II-a care pare că doarme sunt vedetele unei licitații Sotheby's de la sfârșitul acestei luni. Tematica evenimentului este Jubileul de Platină al suveranei Marii Britanii, iar organizatorii se așeaptă ca lucrările să atingă valori-record de peste zece milioane de lire sterline. Este o demonstrație în plus că investițiile în artă sunt extrem de profitabile.

Umorul irevențios al artistului britanic Banksy, care l-a portretizat pe Winston Churchill înfățișând un look punk, ar putea împinge prețul de adjudecare a lucrării la aproximativ șase milioane de lire sterline. La asta se adaugă câteva sute de mii de lire pentru ,,Ușurătatea ființei", cum este denumită holograma Reginei Elisabta dormind.

“Aici, la Sotheby's Londra, ne pregătim pentru licitația de vară, iar acum avem un eveniment dedicat celei mai valoroase arte britanice. Este sezonul Jubileului de Platină și, în onoarea Reginei, am organizat această incredibilă licitație care scoate în evidență arta britanică”, a spus Helena Newman, director Sotheby's Europe.

Arta rămâne o afacere profitabilă

Licitația casei londoneze va avea și o rubrică de artă internațională modernă și contemporană, iar prețurile de pornire sunt exorbitante. Spre exemplu, pentru un peisaj impresionist de Claude Monet, casa de licitație se așteaptă să obțină 15 milioane de lire sterline. Prețurile sunt crescute și de cererea ridicată după apariția de noi milionari-colecționari. 

„Cererea este alimentată și de faptul că ,,geografia" clienților este mai extinsă, așa că vedem colecționari din Asia, America, Orientul Mijlociu și Europa”, a mai spus Helena Newman.

În ciuda creșterii alarmante a costurilor pentru traiul zilnic, analiștii susțin că piața de artă nu va fi afectată, ci va crește constant, întrucât investițiile nu se devalorizează.



ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE