Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

David Popovici, știința aurului. Calitățile care l-au făcut dublu campion mondial la numai 17 ani

David Popovici a uimit lumea sportului prin rezultate greu de imaginat la începutul Campionatului Mondial de la Budapesta. Cursa către medalia de aur este atât rezultatul unor calități personale ieșite din comun, cât și al unor metode de antrenament de ultimă generație, respectate punct cu punct, fără abatere.

David, un sportiv antrenabil

Campionul modial David Popovici are o calitate rar întâlnită chiar și la sportivii de mare performanță. Este un sportiv antrenabil. Este deschis către metode noi și mereu capabil de efort.

Zestrea lui genetică este fantastică. Are un grad de antrenabilitate, este o noțiune pe care puțini o cunosc și o folosesc. Este o determinare genetică. De asemenea, el este dispus prin acest determinant genetic, antrenabilitatea, este dispus să presteze eforturi pe care alții nu sunt dispuși să le facă”, spune Gheorghe Marinescu, antrenor emerit la natație.

Flotabilitate foarte bună

Pe lângă capacitatea de efort, David are o flotabilitate foarte bună. Chiar dacă drumul aerian al brațului nu este ieșit din comun, partea acvatică a mișcării este cu adevărat surprinzătoare.

Dar ce se întâmplă sub apă începe să fie fantastic. Deci viteza pe care el o dezvoltă depinde de doi parametri: frecvența ciclurilor de brate pe minut, și de o noțiune care se numește dpc, distanta parcursă pe ciclu de brat. Aici el stă foarte bine. Deci el se deplasează cu un număr mai mic de brațe, având o amplitudine mult mai mare. Deci o distanță de vâslire mult mai lungă pe ciclu de brațe”, potrivit Gheorge Marinescu. 

Alături de antrenorul Adrian Rădulescu, David a pus în practică antrenamentul total, potrivit căruia atacă toți parametrii necesari atingerii performanței în același timp.

Încă junior, David Popovici a devenit campion mondial la seniori și continuă să amenințe recordurile lumii de fiecare dată când se aliniază la startul unei curse.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE