Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Casa construită după un model vechi de 6.000 de ani

Fiecare om are viziunea personală despre ce înseamnă o casă perfectă. Unii preferă să locuiască în marile orașe. Pentru alții, însă, doar natura și liniștea sunt cele care îi fac fericiți. 

Pentru speologul Cristian Lascu, trăitul la țară este mai mult decât un stil de viață. El a venit la pachet și cu o casă atipică, cu o arhitectură inspirată dintr-o civilizație veche de peste 6000 de ani.

În urmă cu 8 ani, speologul Cristian Lascu, împreună cu o echipă de artiști plastici și arheologi, a construit o colibă în comuna Belciugatele, sat Cotești. O colibă însă inspirată din cultura Cucuteni. Adică una dintre cele mai vechi civilizații din Europa, din urmă cu peste 5.000 de ani.

”Proiectul meu verde a început în urmă cu 22 de ani, eu fiind bucureștean născut, crescut, am și acum un apartament pe undeva pe acolo. Dar am vrut libertatea asta, mi-am dat seama că Bucureștiul, cel de acum 22 de ani, nu e orașul viitorului pentru mine. În satul ăsta de exemplu, în care umblau oile și caprele și vacile, unde auzeai talăngile, așa mi-am ales locul. Mirosea a bălegar. Era nemaipomenit. Acum nu mai e nicio vacă în sat. Asta este. Transformarea lumii rurale. Într-o altă parte a curții, ca să am un motiv să vină prietenii, și eventual să fiu redundant, să mai am o căsuță locuibilă, cam în vremea aia am văzut mai temeinic niște vase de Cucuteni. Și a fost dragoste la prima vedere. Am zis -vai, ia uite!, cum, acum 6-7000 de ani, făeau asta-. Genial! Pentru că îți sare în ochi originalitatea acestei arte.”, a spus speologul.

Fiecare obiect de decor, fiecare culoare folosită, fiecare tehnică de modelare a colibei, toate au fost minuțios documentate înainte de a fi aplicate. Cromatica aleasă este cea a pământului, întocmai cu aceea folosită de artizanii civilizației Cucuteni: negrul, roşul, brunul și albul.

În cazul pereților din exteriorul colibei, acesta a fost realizat folosind o tehnică de secol XVIII, în Europa Apuseană, tehnica sgraffito, în timp ce pentru interior, artiștii plastici au apelat la metoda al fresco. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE