Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Muzeul de Artă Salvată: Artefactele furate și recuperate de poliție sunt expuse la Roma

Aproximativ 100 de artefacte furate și recuperate de poliție, vor fi expuse într-un nou muzeu din Italia, înainte de a fi returnate la casele lor de drept. Exponatele, de o valoare inestimabilă, au fost vânate de o unitate specializată și au fost localizate în locuri din Statele Unite, relatează Euronews.com.

„Muzeul de Artă Salvată s-a născut dintr-o nevoie specifică: aceea de a returna comunităților și publicului aceste capodopere, care au fost adesea furate, prin săpături ilegale, și au ajuns în străinătate fără a fi văzute în Italia”, a declarat Massimo Osanna, directorul muzeelor de stat din Italia.

„Obiectele confiscate sunt adesea returnate apoi în depozite, păstrate în interior, așa că ideea este de a crea un spațiu dedicat, cu un nume sugestiv,” a adăugat Massimo Osanna.

Ce exponate fac parte din Muzeul de Artă Salvată?

Expoziția inaugurală include artefacte selectate din aproximativ 260 de lucrări, furate în ultimii 50 de ani, din diferite regiuni din centrul și sudul Italiei și care datează din secolele VIII-IV î.Hr.

„Acestea sunt piese foarte vechi din Italia preromană. Unele sunt adevărate capodopere” a declarat Massimo Osanna.

Marele „pithos” (borcan) etrusc este realizat din ceramică roșie și prezintă scena mitologică în care Ulise și tovarășii săi îl orbesc pe gigantul cu un singur ochi Polifem, o mărturie importantă a influenței pe care civilizația greacă a avut-o asupra celei etrusce.

Vasul provine din Caere, un oraș foarte vechi din Etruria care corespunde cu Cerveteri de astăzi, un orășel aflat la o oră de Roma. Ulciorul se va întoarce la casa sa în octombrie, când aceste artefacte vor fi înlocuite de alte piese recuperate.

Cum au fost recuperate artefactele?

Bunurile furate au fost recuperate în cadrul unor operațiuni desfășurate de unitatea de carabinieri pentru protecția patrimoniului cultural, în cooperare cu autoritățile americane. Unitatea a fost înființată în 1969 și desfășoară investigații privind traficul ilicit de bunuri culturale, falsurile și săpăturile clandestine.

Acestea au fost găsite în muzee, case de licitații și colecții private și au fost returnate în Italia la 15 decembrie 2021.

„Unitatea de carabinieri pentru protecția patrimoniului cultural are în depozit descoperiri extraordinare ... Există operațiuni în curs de desfășurare care vor recupera (alte opere) în lunile următoare. Și astfel, în lunile următoare vom decide care vor fi (următoarele) opere (expuse)”, a declarat Massimo Osanna, directorul muzeelor de stat din Italia.

Unitatea specială a carabinierilor ia măsuri drastice împotriva jefuitorilor din toată Italia, care sapă după artefacte antice pentru a le revinde, așa cum fac de zeci de ani în Pompei. În 2021, unitatea specială de carabinieri a recuperat 23.363 de bunuri arheologice și paleontologice.

„Baza de date privind bunurile culturale însușite în mod ilicit” este cea mai mare bază de date din lume privind operele de artă furate, care are în prezent 1,3 milioane de fișiere care pot fi căutate.

Datorită acestui instrument, majoritatea recuperărilor se realizează prin căutarea în cataloagele online ale caselor de licitații internaționale, ale galeriilor de antichități, ale târgurilor de artă, ale paginilor online și ale rețelelor sociale.

Muzeul se va deschide pe 16 iunie la Roma și va avea sediul în cadrul Muzeului Național Roman.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE