Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Festivalul de Teatru de la Sibiu începe pe 24 iunie. Dramaturgul Matei Vișniec - unul dintre cei mai apreciați autori de teatru prezenți la celebrul festival

Cea de-a 29-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Europa, începe pe 24 iunie. În acest an, sunt așteptați peste 3.300 de participanți care vor lua parte la cele 575 de evenimente programate.

Dramaturgul Matei Vișniec este unul dintre cei mai apreciați autori de teatru prezenți la celebrul festival. Piesele sale sunt jucate pe zeci de scene de teatru din întreaga lume. La Festivalul de Teatru de la Sibiu autorul se va întâlni cu cititorii săi, cu ocazia lansării ultimului său volum de proză: „Un secol de ceață”.

Dramaturgul Matei Vișniec, despre nevoia de artă

„Avem nevoie de teatru în continuare, pentru că modul în care sunt dezbătute la teatru problemele, dilemele umanității, de fapt, nu le găsim nicăieri în alte zone. Mergem la teatru pentru că nu suntem mulțumiți de ceea ce vedem la televizor, de ceea ce citim în presă, de ceea ce vedem pe Facebook. La teatru ne putem și informa, sigur, uneori emoțional. Tipul de dezbatere pe care îl provoacă teatrul, prin actori vii în fața spectatorilor, este unic și, mai ales teatrul, sau mai bine zis un autor când scrie o piesă se ocupă nu atât de probleme, cât de dileme. Omenirea este confruntată cu dileme care știm bine de la grecii antici că nu au soluție. În ultimul timp, teatrul s-a apropiat mult de temele sociale, există teatrul documentar care proliferează peste tot, teatrul pe probleme sociale, dileme civilizaționale despre încotro mergem, a apărut un teatru care dezbate temele ecologice. De asemenea, spunem și că teatrul este prin excelență un loc de adâncire a democrației, de acolo pot izbucni idei noi și în ceea ce privește reîmprospătarea democrației, pentru că și democrația este un sistem care trebuie reîmprospătat, irigat cu idei noi, pentru că altfel începe să se pleoștească și nu mai funcționează”, a spus autorul.

Importanța Festivalului de la Sibiu

„Sibiul este un loc excepțional de întâlniri de artiști, veniți din diverse țări, din diverse zone, de diverse vârste, cu diverse tehnici și teme. Sibiul mai este și un loc de dezbateri, de conferințe, de lansări de carte. De altfel, una dintre piesele mele noi figurează anul acesta în antologia de teatru bilingvă pe care o publică Festivalul de la Sibiu”, a adăugat Matei Vișniec.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE