Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Festival de artă și zbor. Hangariada are loc în acest weekend la Iași

Singurul festival de artă, muzică și zbor din România are loc în acest weekend la Iași. Show-uri aviatice, plimbări cu motoplanorul, concerte și zeci de activități pentru cei mici, așa se poate descrie Hangariada.

Festivalul se află la a X-a ediție

Hangariada este singurul eveniment din România destinat artei zborului. Ca noutate, în acest an, cei curajoși au putut să experimenteze un zbor cu avionul de acrobație.

George Rotaru, director general al Aeroclubului României: „Anul acesta am venit formația Șoimii României, cu patru avioane de înaltă acrobație și cu alte trei aeronave. Și ca o premieră, de anul acesta organizăm zboruri acrobatice cu cei care doresc să facă acest lucru pentru a fi mai aproape de acrobația cu avionul. Este o specialitate a aviației, pot să spun, atrage foarte mult, multă adrenalină, ceva similar a unui salt cu parașuta de la patru mii de metri.”  

Acrobațiile sunt momente așteptate atât de public, cât și de piloții care se antrenează mult pentru acrobațiile de performanță.

Teodor Munteanu, director de zbor: „Am început zborul în 2003 la Ploiești pe avioane, am continuat în 2006 și zborul cu planorul și de atunci încerc să zbor tot ce se poate pe partea aviație generală. Testând am ajuns la concluzia că cel mai frumos zbor este zborul de acrobație cu avionul.”

George Rotaru, director general al AeroclubuluI României: „Noi reprezentăm România la competițiile internaționale și ne antrenăm foarte mult pe partea de acrobație de performanță. Partea de show este ca o relaxare și pentru noi, să spunem așa, pentru că ne permite să ne adaptăm în timp real la poziția față de public, înălțime.”

Festivalul oferă aripi celor care vor să zboare

Festivalul, mult așteptat după doi ani de pandemie, înseamnă și muzică. Astfel, 20 de formații și dj sunt așteptate să urce pe scena din fața Aerodromului Alexandru Matei din Iași.

Claudia Rusu, reprezentant al festivalului: „Festivalul de artă, muzică și zbor este un festival pentru comunitatea din Iași în care ne dorim să apropiem publicul larg de toată activitatea de zbor, să fie mult mai aproape de tot ce înseamnă show-uri aviatice, zboruri cu avioane de categorie mică, cu motoplanor, chiar și cu planor și este un festival care îți oferă trei zile de relaxare.”

Plimbările cu motoplanorul sau cu avionul de acrobație sunt contra cost și au fost rezervate cu aproape o lună înainte.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE