Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

TIFF 2022, ediție specială pentru Ucraina

Festivalul Internațional de Film Transilvania anunță TIFF pentru Ucraina 2022 (TIFF For Ukraine), o inițiativă specială care va fi dedicată comunității, dar și cineaștilor ucraineni. Festivalul se va desfășura în perioada 17 – 26 iunie în Cluj-Napoca.

Programul festivalului de anul acesta va include filme create de regizori ucraineni

Printre acestea se numără Reflection (2021), în regia lui Valentyn Vasyanovych, care spune povestea lui Serhiy, un chirurg ucrainean capturat de forțele rusești în zona de conflict din estul țării, unde este expus la toate ororile războiului. Eliberat, el încearcă să își reia viața obișnuită, alături de familie, dar de multe ori acest lucru se dovedește imposibil.

O proiecție specială va avea și Rhino (2021), în regia lui Oleg Sentsov. Filmul urmărește viața unui tânăr delicvent care urcă în ierarhia mafiei ucrainene din anii ’90. Cu un trecut violent, el găsește însă o șansă să se îndrepte.

Ca parte din EducaTIFF, secțiunea dedicată copiilor și adolescenților, vor avea loc proiecții de filme cu subtitrări în limba ucraineană. În plus, pe baza unui act de identitate, cetățenii ucraineni vor avea acces gratuit la toate filmele din festival proiectate în Piața Unirii.

Evenimentele speciale se vor extinde și în afara sălii de cinema: muzicieni ucraineni vor susține concerte pe toată durata TIFF2022, iar una dintre zilele festivalului va fi dedicată mâncării și preparatelor tradiționale.

Spectatorii și invitații festivalului vor fi încurajați să susțină industria de film ucraineană printr-o campanie de donații SMS

Toate fondurile obținute în cadrul campaniei vor fi distribuite către profesioniștii din industrie cu ajutorul Coaliției Internaționale pentru Cineaști aflați în situații de Risc (ICFR), un organism înființat de Academia Europeană de Film, împreună cu Festivalul Internațional de Film de la Amsterdam și Festivalul Internațional de Film Rotterdam.

Există trei tipuri de abonamente: un card care garantează accesul la 10 proiecții, unul cu posibilitatea de a intra la 25 de proiecții și unul gold, cu acces la 30 de proiecții. Programul complet și detalii despre TIFF For Ukraine vor fi anunțate curând pe paginile oficiale ale festivalului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE