Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Desenul, în viziunea Getei Brătescu, este un dans a trei personaje înlănțuite: creierul, ochiul și mâna

O oră de activități creative, în fiecare zi, are un efect benefic asupra sănătății mintale. Mai mult, consumul de artă, fie că vorbim despre terapia prin pictură sau o simplă plimbare într-un muzeu ajută la combaterea stresului și anxietății. Sunt concluziile unui studiu al specialiștilor în neuroștiințe.

Oază de liniște în aglomerația urbană

Într-o galerie din centrul Bucureștiului, zeci de tablouri semnate de cei mai apreciați artiști români ai secolului XX, își așteaptă vizitatorii. Este o oază de liniște în aglomerația urbană și, în același timp, un loc unde vizitatorii pot afla povești neștiute despre artiști români foarte cunoscuți și în afara României.

Printre aceștia, artista care, timp de peste 20 de ani, a asigurat grafica revistei „Secolul 20”. Geta Brătescu a fost primul artist femeie care a reprezentat România la Bienala de Artă de la Veneția, cu o expoziție personală, în anul 2017. Despre desen, artista spunea că este un dans a trei personaje înlănțuite: creierul, ochiul și mâna.

„Geta Brătescu este una dintre cele mai importante artiste din România, din păcate doamna Brătescu a murit acum câțiva ani, într-adevăr este extrem e cunoscută în afară, lucrările ei le găsim la absolut în toate muzeele importante din lume, fără excepție, în colecții permanente, este reprezentată de galerii importante atât în România cât și în afară,” a Suzana Vasilescu, curator.

Artiștii români contemporani în circuitul internațional

Suzana Vasilescu este istoric de artă, galerist și art advisor. Are propria galerie de artă contemporană și este unul dintre curatorii care își doresc ca artiștii români contemporani să fie din ce în ce mai prezenți în circuitul internațional. Lucrările din expoziție sunt parte dintr-o licitație de artă, dar și un prilej pentru public de a descoperi lucrări inedite, cu o istorie specială.

„Am făcut o selecție a celor mai importanți artiști români, după 1945, dar și o mica selecție a artiștilor avangardiști din perioada anilor 20-30, și aici vorbim de Victor Brauner, Marcel Iancu, Max Hermann Maxy. Iar revenind la ceilalți artiști după război, după 1945, de la Horia Bernea, la Ștefan Câlția, dar și artiști contemporani cum ar fi Adrian Ghenie, Radu Comșa, Nicolae Comănescu și mulți alții,” a explicat Suzana Vasilescu, curator.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE