Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Călătorie în mintea lui Tim Burton. Regizorul a deschis o expoziție imersivă cu lucrările sale de artă, la Madrid

Cineastul Tim Burton a deschis la Madrid o expoziție de artă inspirată din mintea și memoria lui. Cunoscut pentru animații în stil gotic precum „Alice în Țara Minunilor” sau producții science fiction ca „Batman” sau „Planeta maimuțelor”, regizorul invită fanii să-i cunoască trecutul și personalitatea într-un spațiu special amenajat pentru experiențe vizuale inedite. 

„Mintea lui Tim Burton” îi invită pe iubitorii de artă într-o serie de încăperi care imită fiecare sertar cu amintiri din memoria regizorului. Publicul descoperă idei, note și lucrări originiale cu personaje care au cucerit milioane de oameni în sălile de cinema.

„Procesul creativ m-a entuziasmat. Povestea merge în trecutul meu, când stăteam într-o cameră și mă întrebam dacă ideea aceea va deveni o animație, un film, o sculptură sau un caracter într-un film. Niciodată nu știam ce va deveni sau nu va deveni. Asta reprezintă expoziția. Deschi uși, una după alta, și niciodată nu știi unde mergi. Este ca o casă bizară a distracției care, cumva, reprezintă mintea mea”, a spus regizorul Tim Burton.

Întreg spațiul este dotat cu tehnologie modernă care oferă vizitatorilor o experiență imersivă. Efectele vizuale și sonore sunt gândite să-ți lase impresia că te afli într-o lume fantastică. Dacă fanii trăiesc senzații tari, autorul expoziției o consideră un remediu.

 

Petru mine este ca o terapie personală. Îmi ajută mintea haotică, mă calmează, mă ține atent și funcționează ca o terapie.

-Tim Burton

„Am muncit la fiecare cameră pentru că am avut un volum uriaș de lucrări de artă, care acum sunt expuse. A fost un volum de lucrări atât de mare încât am trecut printr-o selecție foarte dificilă cu Tim la studio. Alături de doi oameni specializați în opera lui, am analizat lucrările și am făcut selecția migăloasă pentru diferite încăperi cu diferite teme ale expoziției”, a spus Felipe de Lima, director de creație.

Cu două Oscaruri, un Glob de Aur și un premiu Emmy în palmares, Tim Burton este printre cei mai populari creatori de animații bazate pe stop motion, o tehnică de cinema prin care o multitudine de cadre fotografiate creează iluzia de mișcare.

„Încă sunt un fan al tehnicii stop motion pentru că în animații construiești decoruri și asta îmi place, este o întreagă atmosferă cu încăperi care conțin emoții. Chiar dacă am lucrat cu tehnologia modernă, rămân de modă veche, cu lucrul manual, asta este magia filmelor pentru mine”, a susținut Tim Burton.

În 2021, cineastul american a vizitat România pentru filmările serialului Wednesday, inspirat din povestea personajului omonim din filmul The Addams Family.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE