Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Expoziție cu cinci secole de istorie. Gravura lui Țepeș, pe același perete cu desenul lui Dracula

O gravură a lui Vlad Țepeș din anul 1491 și un Dracula desenat de Andy Warhol cinci secole mai târziu. Ambele sunt expuse pe același perete, într-o expoziție care arată ce înseamnă să fii colecționar pasionat.

Expoziție cu cinci secole de istorie

Colecționar de colecție. Așa l-am putea numi pe Emilian Radu. Și asta pentru că, în cazul domniei sale, piesele și documentele rare sunt mai mult decât simple exponate cu valoare istorică sau artistică. Sunt pasiune pură și, mai mult decât atât, au fost adunate de-a lungul a două decenii, în semn de respect față de strămoșii săi.

Emilian Radu, colecționar: „Lor le dedic această expoziție, și plecând pe firul părinților, am ajuns la rădăcinile mele transilvane și oltenești, și după aceea peste ani, a venit firesc oarecum, și la rădăcinile noastre mai largi, ale nației din care fac parte.”

Colecția lui Emilian Radu poate fi văzută în cadrul unei expoziții la Arcub Gabroveni, în București. Este o expoziție care acoperă nu mai puțin de cinci secole de istorie: de la Țepeș până la Brâncuși.

Gravura lui Țepeș, lângă Dracula

Emilian Radu, colecționar: „Țepeș simbolizează istoria veche și Brâncuși cultura, ambele fiind icon-uri ale spațiului românesc. Și mi se pare important să menționăm și faptul că avem aici un dialog separate de cinci secole între gravura lui Țepeș din 1491 și lucrarea lui Andy Warhol, Dracula, din anii '80. Acest dialog mi se pare spectaculos, cel puțin din punctul meu de vedere.”

Hărți rare, vechi de sute de ani, scrisori semnate de însuși Napoleon Bonaparte, o fotografie rară cu celebrul Peneș Curcanu, o serie impresionantă de imagini și documente ale Casei Regale. Sunt doar câteva dintre comorile unei colecții impresionante.

Desenul lui Brâncuși

Emilian Radu, colecționar: „M-aș mai mândri, ca să spun așa, cu fotografia Genicăi Athanasiou, a lui Man Ray, din interbelic, ea fiind în ie românească, achiziționată de mine de la Paris. Putem să spunem că este pentru prima oară când ia românească apare pe scena românească datorită unui artist global. Man Ray fiind fotograful avangardei mondiale. Tristan Tzara are și el o rădăcină românească, iar eu aici în colecție am doar fotografiile din perioada românească, vizitele pe care le-a făcut în România.”

Una dintre piesele-cheie ale colecției este un desen unicat, realizat de sculptorul Constantin Brâncuși.

Emilian Radu, colecționar: „Este prezent în expoziție un desen, se numește Eva, din 1937, și este practic un desen schiță a unui potențial viitor monument. Acolo sunt indicate și materialele din care ar urma să se construiască. Și, într-adevăr este, din ceea ce știu eu, văzut pentru prima oară.”

Mai multe despre povestea unei colecții uimitoare, aflați duminică, de la ora 12:30, la emisiunea CULT.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE