Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Descoperă Londra: Tururi pentru turiști în stațiile ascunse de metrou din capitala Marii Britanii

Metroul londonez este cea mai veche cale ferată subterană din lume, cu părți din ea datând de peste 150 de ani.

Probabil că veți recunoaște unele dintre cele 272 de stații ale sale funcționale, dar știați că există peste 40 de stații de metrou dezafectate și nenumărate tuneluri secrete ascunse sub Londra?

Acum, ca parte a excursiilor din Londra Ascunsă ale Muzeului Transportului din Londra, puteți explora culisele a trei dintre cele mai mari gări din Londra.

Ce stații de metrou din Londra oferă tururi secrete?

Vizitatorii pot urma tururi ghidate în stațiile de metrou Shepherd's Bush, Euston și Charing Cross. Veți explora secțiuni ascunse ale stațiilor, dintre care unele nu au fost văzute de public de aproape un secol și sunt acum folosite ca puțuri de ventilație.

La Charing Cross, platforma Jubilee Line a fost închisă din 1999. A devenit o locație emblematică de filmare, prezentând în filmul James Bond „Skyfall”, „Thor: The Dark World” de la Marvel și serialul BBC „Killing Eve”.

Descoperiți istoria victoriană a Central Line

Stația de metrou Shepherd's Bush este situată chiar lângă un centru comercial aglomerat din vestul Londrei.

„Acesta a fost punctul terminus inițial al căii ferate Central London Railway, care s-a deschis la 30 iulie 1900”, spune Siddy Holloway, managerul de logodnă pentru tururile Hidden London la Muzeul Transporturilor din Londra.

Când a fost construit, se prevedea că va deveni una dintre cele mai aglomerate stații ale capitalei. În turul ascuns, vizitatorii sunt ghidați prin tunelurile originale pe care pasagerii le-ar fi parcurs la prima deschidere.

„Ai aceste plăci frumoase de sticlă albă victoriană și sunt încă aici pe perete 122 de ani mai târziu”, adaugă Siddy.

Dincolo de gară, vei descoperi istoria interesantă a Liniei Centrale. Linia a fost construită ca o soluție de navetă pentru oamenii care locuiesc în suburbiile de vest ale Londrei și lucrează în City, traversând capitala pe orizontală.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE