Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proces de automatizare în mai multe domenii. Au fost creați roboți pentru a acoperi lipsa forței de muncă

Roboți care înlocuiesc asistentele, fac reparații de la distanță sau muncesc la câmp. Au fost special creați pentru a acoperi lipsa forței de muncă. Aproape 900 de oameni de știință din 30 de țări și-au prezentat androizii în Danemarca, la cea mai mare conferință de robotică din Europa.

Sunt roboți capabili să sară, să danseze și unii dintre ei deja merg la serviciu. Pandemia a grăbit procesul de automatizare, în multe domenii- de la retail și producție, la construcții și agricultură.

Reinhard Lafrenz, organizator eveniment: ”Suntem într-o situație de deficit de forță de muncă, prin urmare avem nevoie de mai multă automatizare, de mai multă robotizare.”

Robotul umanoid ARI a fost deja angajat în multe recepții.

Gizem Bozdemir, coordonatorul proiectului PAL Robotics: ”Oamenii și-au dat seama că, de fapt, mai puțină interacțiune este mai importantă pentru sănătate.”

Roboții pot fi controlați de la distanță

Robotul "HanDiRob" încurajează oamenii să-și dezinfecteze mâinile. Ar putea fi o soluție, în special, în vestul Europei, unde există o criză de asistente.

Oskar Palinko, conferențiar la Universitatea din Danemarca de Sud: ”Recunoaște unde sunt. Și când vede că trec prin fața lui, atunci îmi spune să îmi dezinfectez mâinile, vorbește cu mine.”

Androizii pot da o mână de ajutor și în agricultură. Acest robot identifică buruienile crescute printre plante și la smulge.

Ard Westerveld, cercetător la Universitatea Saxion: ”Făcând asta cu un robot care lucrează 24 de ore din 24, 7 zile din 7, putem îndepărta mai multe buruieni fără să facem niciun rău mediului.”

O companie din Londra a creat o mână robotică ce poate fi controlată de la distanță. Poate fi folosită, de exemplu, într-o fabrică, pentru a repara un utilaj care s-a defectat, fără ca muncitorul să mai vină la lucru.

Georgia Blanco-Litchfield, liderul echipei de software: ”Își pot pune mănușile oriunde s-ar afla și ar putea îndeplini sarcina de acasă sau de la birou.”

Brațele robotizate sau platformele automate, numite coboți, sunt doar începutul. Potrivit oamenilor de știință, acest domeniu este în plină dezvoltare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE