Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primul spital regional va fi construit în Iași. Proiectul este pe lista de promisiuni de aproape nouă ani

Publicat de: Euronews

După ani de amânări, în vară, ar putea începe, în sfârșit, construcția primului spital regional de urgență din țară, în Iași. Vor urma altele două în Craiova și Cluj. Sunt proiecte promise în urmă cu aproape nouă ani, dar peste care s-a așternut praful. Și asta în condițiile în care multe spitale din țară funcționează în clădiri vechi, cu infrastructură depășită.

Spitalul va costa aproape 500 de milioane de euro

Primul Spital Regional de Urgență construit în Moldova va avea 752 de paturi pentru spitalizare și alte 86 pentru terapie intensivă, unde vor fi tratați inclusiv marii arși. Unitatea medicală va fi dotată cu aparatură modernă, dar și cu un heliport.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: ”Se va finaliza proiectul în cursul aceste luni și se va trece la etapa de construcție a acestui spital, așa cum observați din machetă. Termenul de finalizare este anul 2027.”

Bogdan Cojocaru, prefect Iași: ”Cu siguranță, în a doua parte a acestui an o să vedem utilaje în șantier pentru construirea acestui spital regional de urgență.

Spitalul va fi ridicat la câțiva kilometri de Iași și va costa 2,4 miliarde de lei, adică aproape 500 de milioane de euro, bani europeni, dar și din bugetul statului. Noul spital regional va avea sub același acoperiș șase centre medicale și va degreva actualul spital de urgență din Iași, sufocat de numărul cazurilor. De asemenea, va prelua pacienți de la alte cinci spitale din Iași.

Costurile pentru construcția spitalelor au crescut

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: ”Fiecare dintre aceste centre deservesc mai multe specialități. Este o grupare care sugerează și în viitorul nu foarte îndepărtat a asistenței medicale.”

Pe lângă Iași, Craiova și Cluj-Napoca vor avea în câțiva ani spitale regionale, spune ministrul Rafila. Cele trei spitale sunt pe lista de promisiuni din 2014, când au fost incluse în Programul Operațional Regional, dar peste proiecte s-a așternut praful.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: ”Pentru că nu se făcuse nimic. De asta erau blocate.”

În tot acest timp, costurile pentru construcția spitalelor au crescut chiar și de 11 ori, susține ministrul Sănătății din cauza scumpirii materialelor de construcție și a forței de muncă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE