Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Petre Daea: ”Avem producția necesară de grâu pentru consumul intern și pentru export”

Ministrul Agriculturii a dat asigurări că România dispune o producție de grâu prin care poate fi asigurat atât consumul intern, cât și exportul.

Petre Daea, ministrul Agriculturii, a anunțat, miercuri, în timpul ședinței de Guvern, că a fost încheiată recoltarea grâului în România, chiar și în condiții de secetă.

”Am încheiat recoltatul la grâu în toată țara. Avem producția necesară pentru consumul intern și pentru export. Cifra exactă o voi comunica săptămâna viitoare atunci când voi avea toate informațiile autorizate.

Am început acum în cinci județe să recoltăm floarea soarelui. Recoltăm suprafețele care au fost afectate de secetă. Ele au ajuns la maturitatea de recoltare astfel încât să nu înregistrăm nicio pierdere. Drumul florii soarelui este spre unitățile de procesare.

Să putem procesa cât mai mult în țară și să avem valoare adăugată pe care o valorificăm în interesul țării”, a declarat ministrul Agriculturii în timpul ședinței de Guvern.

Referitor la măsurile de combatere a secetei, premierul Nicolae Ciucă a amintit că Guvernul va aproba hotărârea prin care se vor asigura fondurile necesare dragării Dunării.

”Tot legat de secetă, astăzi o să adoptăm acea HG prin care asigurăm fondurile necesare astfel încât procedura de dragare a Dunării să finalizeze, să asigurăm șenalul navigabil fără a exista pericolul blocării șenalului navigabil, ținând cont de faptul că este nevoie de fluidizarea traficului inclusiv pe această cale”, a precizat șeful Executivului.

Suprafaţa afectată de secetă este de 267.985 hectare, în 30 de judeţe, conform datelor centralizate până marți de Ministerul Agriculturii. Această suprafaţă este mai mare cu 25.027 ha faţă de cea anunţată luni, de 242.958 ha.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE