Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

”Oscar” pentru Brânza de burduf. Brânza de burduf de la Rotbav a primit o stea de aur la Great Taste Awards

Cea mai bună brânză de burduf din lume se face la Rotbav, în județul Brașov. Un juriu internațional de specialitate a oferit acestui sortiment de brânză o stea de aur la Premiile Oscar din lumea culinară, așa cum este denumită competiția Great Taste Awards. Peste 500 de experți au evaluat nu mai puțin de 14.000 de produse alimentare și băuturi din întreaga lume.

Brânza de burduf de la Rotbav a fost o adevărată revelație pentru juriul internațional, care a apreciat foarte mult savoarea, textura și cremozitatea acestui tip de brânză.

„Să nu uităm faptul că suntem într-o zonă cu o valoare naturală foarte ridicată, ceea ce se vede și în lapte, respectiv în brânza pe care noi o producem, iar un element important este rețeta. Este o rețetă pe care o avem și o folosim de mai bine de șase generații, aproximativ 300 de ani, și este o rețetă care îmbină 70% lapte de oaie și 30% lapte de vacă. Folosim ingrediente 100% naturale, pășuni care sunt certificate ecologic și tehnici tradiționale de a produce această brânză de burduf”, spune George Cățean – fermier, responsabil dezvoltare fermă.

Cristian Suciu este cioban de mai bine de 20 de ani pe plaiurile Rotbavului și știe că brânza bună se face din lapte de calitate, de la animale crescute în cele mai bune condiții.

„În primul rând, animalul trebuie să fie sănătos. Deci fără sănătate nu există producție de lapte, nu există nimic. În al doilea rând, pășunea trebuie să fie cu iarbă de calitate, ecologică. Nu avem o rasă de lapte, specializată pentru lapte, avem o rasă mixtă, țurcană, țigaie de-a noastră de aici din zonă”, spune Cristian Suciu – cioban.

Pentru un kilogram de brânză de burduf este nevoie de aproximativ 12 litri de lapte crud, iar de la mulsul oilor și până ca această specialitate să ajungă la vânzare este nevoie de cel puțin o lună și jumătate.

„Se dă cheag, se produce prima brânză, cașul, după care se lasă la dospit între 14 și 21 de zile, în funcție de cât de cald este afară, apoi este măcinat, frământat cu sare și ambalat în diferite forme, bășică de porc, burduf de oaie, piele de oaie sau coajă de brad”, a mai spus George Cățean – fermier, responsabil dezvoltare fermă.

Trei frați duc mai departe o tradiție veche de peste 300 de ani, iar brânza pe care o produc a primit numeroase premii la competițiile internaționale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE