Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Miliarde de euro pentru opere de artă, în 2022. Casele de licitații au obținut sume record, în pofida dificultăților economice

Arta continuă să se vândă bine în ciuda vremurilor dificile pe care le traversăm, din punct de vedere economic și geopolitic. Tranzacțiile pe piața artei se ridică la zeci de miliarde de dolari, iar anul 2022 pare să fi semnalat o revenire la situația de dinaintea pandemiei de  COVID-19. 

Vânzări la prețuri record

Marile galerii și târguri de artă din Marea Britanie sau Elveția și-au deschis porțile pentru zeci de mii de vizitatori. Revenirea la „normalitate” a fost marcată și de o serie de licitații încheiate cu vânzări la prețuri record de-a lungul anului 2022. Arta digitală s-a bucurat de popularitate, alături de lucrările clasice.

„Este interesant faptul că piața de artă poate fi ușor contraintuitivă. Atunci când există incertitudini financiare, capodoperele unor artiști precum Monet, Picasso, Cezanne, Hockney sau Freud (Lucian Freud – n.red), în spatele meu aici, adesea nu numai că își păstrează valoarea, dar se observă o concurență mai mare pentru ele,” a explicat Jussi Pylkkanen, președinte Casa de Licitații Christie's.

Un exemplu de succes a fost vânzarea picturii „Vulpile”, semnată de artistul Franz Marc. Casa de licitații Christie's a reușit să obțină fabuloasa sumă de 49,16 milioane de dolari, în luna martie.

În iunie, lucrarea „Balloon Monkey (Magenta)”, creată de Jeff Koons, a fost vândută cu 11,7 milioane de dolari. Lucrarea a fost donată de un cuplu de miliardari, iar banii obținuți la licitație au fost direcționați către o campanie umanitară de ajutorare a Ucrainei. 

Manuscrisul lui William Shakespeare

O altă piesă rară a fost scoasă la licitație în acest an. Este vorba despre una dintre copiile primei colecții de piese semnate de marele dramaturg William Shakespeare. Manuscrisul a fost vândut cu 2,47 de milioane de dolari.

„Prima colecție de piese ale lui Shakespeare este, fără îndoială, cea mai importantă publicație din istoria literaturii engleze. Fără această carte, nu am fi avut nici Macbeth, nici A douăsprezecea noapte, nici Poveste de iarnă. Aproximativ jumătate din piesele lui Shakespeare au fost publicate pentru prima dată în acest volum,” a declarat Gabriel Heaton, director Casa de licitații Sotheby's.

Și ceva neobișnuit pentru marile case de licitație specializate în tranzacționarea operelor de artă: automobilul Aston Martin, folosit pentru cascadorii în filmul „No time to Die”, din seria James Bond, a fost vândut cu 3,4 milioane de dolari. Banii au mers către acțiuni de caritate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE