Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mărturii ale salvatorilor români din Antakia: „Fericirea venea când cineva răspundea de sub dărâmături”

Publicat de: Euronews

Salvatorii români care au fost în Turcia au povestit cu lacrimi în ochi despre misiunea de salvare la care au participat după cutremurul din 6 februarie. Ei au relatat în cadrul conferinței Euronews “Cutremurul, în epicentrul dezbaterii” cazul unor copii găsiți sub dărâmături în brațele părinților. Experiența a fost dramatică și pentru jurnaliștii care au transmis de la fața locului. Au trăit printre sinistrați și au văzut cum oameni fără viață erau scoși de sub ruine.

Salvatorii români au ajuns în Antakya, una dintre zonele cele mai afectate de dezastru, la doar câteva ore după seism. Imediat după ce au început misiunea au primit semne de viață de sub o clădire dărâmată.

Bogdan Vlăduțoiu, șeful echipei trimise în Turcia: „Era vorba despre o familie. Mamă, tată, copil prinse sub o grindă, îmbrățișați. Au lucrat mult colegii mei să îi scoată de acolo. Din păcate, copilul nu a supraviețuit, dar am reușit să scoatem în viață doi adulți de acolo și apoi ne-am continuat activitatea. A fost o misiune lungă, grea.”

Bogdan Toma, ofiter de presă DSU: „A fost scoasă prima persoană... un bebeluș de 10 luni care era ținut de cei doi părinți în brate. E greu . Și noi suntem părinți și noi avem familii. Te gândești... putea fi familia mea, colegii, prietenii mei, putea fi oricare dintre noi.”

Cea mai dificilă misiune de salvare a durat 20 de ore

Una dintre cele mai dramatice operațiuni ale salvatorilor români a durat peste 20 de ore. Au scos de sub grămezile de beton un adolescent de 16 ani.

Bogdan Toma, ofiter de presă DSU: „Gandiți-va... 20 de ore ... Și să lucrezi acolo pe burtă printre dărâmături, în încercarea de a-l scoate cât mai repede de acolo. Ne-am schimbat de trei ori la locul intervenției până am reușit să îl scoatem de acolo. La final am și primit un clip de la el în care ne mulțumea.”

Adrian Dinu face parte din a doua echipă de salvatori trimisă în Turcia. A participat la salvarea unui bărbat care a fost scos de sub dărâmături la 6 zile după cutremur .

Adrian Dinu, grupul special de salvatori ISU: „Fericirea venea când cineva de acolo, de sub dărâmături răspundea. Era o fericire și o frenezie pe toată zona respectivă. Nu conta câte ore, cât mai avem de stat. Dacă era deranjant. Tot praful și tot zgontul din jurul nostru și acel miros care începuse să persiste. Mă refer la mirosul de cadavru.”

Bogdan Vlăduțoiu, șeful echipei trimise în Turcia: „Echipa noastră a reușit să scoată în viață patru persoane după ore lungi de muncă. În primele ore de după cutremur, sinistrații săreau în fața utilajelor de salvare în speranța că acestea vor putea să-i ajute pe cei prinși sub clădirile dărâmate.”

Anelise Borges, jurnalist Euronews: „Unele familii îngenuncheau în fața excavatoarelor și implorau: Vă rugăm, haideți în direcția asta pentru că acolo este casa mamei și a tatei. Ei locuiau în clădirea aceea.”

Anelise Borges este corespondent special Euronews, iar în ultimii 10 ani a relatat din mijlocul războaielor și al dezastrelor naturale.

Anelise Borges, jurnalist Euronews: „Nu am văzut niciodată ce am văzut ce am văzut în Turcia. Nu am văzut așa un dezastru, atât de multă durere. Omul meu de legătură din Turcia era din Antakya. Își pierduse 50 de membri ai familiei. E o lista lungă de oameni care au murit toți deodată.”

Corespondentul Euronews România, Maria Moiș a ajuns în Turcia a doua zi după cutremur și a relatat de la fața locului timp de aproape o săptămână.

Maria Moiș, jurnalist Euronews: „Nu mă așteptam să văd un oraș deconectat de lumea reală, deconectat de la utilități. Să nu ai semnal, să nu ai electricitate. Să nu ai de unde să cumperi o apă. A fost și o lecție de viață. Lecția solidarității. Oamenii care au supraviețuit mai pot să supraviețuiască datorită ajutoarelor pe care și România le-a trimis acolo.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE