Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Anelise Borges, corespondentul internațional al Euronews, despre dezastrul din Turcia. „Gradul de distrugere este incredibil”

Anelise Borges, corespondentul internațional al Euronews, se află în Turcia, în zonele devastate în urma cutremurului devastator produs luni, și a mărturisit că „gradul de distrugere este incredibil”. Pentru că intervenția autorităților s-a dovedit a fi una greoaie, „supraviețuitorii cutremurului s-au dus să-și ajute semenii”.

Chiar dacă a relatat din zone de război precum Ucraina, Siria sau Libia, jurnalista Anelise Borges a afirmat că „nimic nu te pregătește pentru dezastrul” pe care l-a văzut zilele acestea în Turcia.

„Nimic nu te pregătește pentru dezastrul pe care-l vezi în Turcia. Este incredibil. Am fost înainte și în zone de război. Gradul de distrugere este incredibil, iar faptul că este nevoie de foarte multă intervenție.

Sunt oameni prinși sub dărâmături care așteaptă să fie salvați. Este înfiorător.

Am vorbit de asemenea cu voluntari care încearcă să ajute, să facă ceea ce pot. Este ceva cu care nu m-am mai confruntat”, a povestit corespondentul internațional al Euronews, în direct la Euronews România.

Anelise Borges a amintit că a locuit trei ani în Turcia și a constatat că în zonele distruse de cutremur în zona Antakya, supraviețuitorii se implică să-și ajute semenii.

„Am locuit în Turcia timp de trei ani. Pot să spun că această țară m-a adoptat o perioadă și este extrem de dificil pentru mine să văd ce se întâmplă.

Este incredibil să văd nivelul de implicare. Vorbim despre o zonă foarte mare, iar multe orașe sunt acum afectate. Până când ajung ajutoarele internaționale, oamenii trebuie să se descurce singuri. Supraviețuitorii cutremurului s-au dus să-și ajute semenii”, a precizat ea.

Anelise Borges a primit mâncare de la voluntari. „Mi-a fost oferită o mașină în care să pot dormi”

Pentru că în zonele calamitate nu mai există magazine deschise, Anelise Borges a povestit că a primit apă, ceai și pături de la voluntari.

„Este o situație extrem de complexă, chiar și pentru a transmite. Noi am ales să fim aici.

Nu există magazine care să vândă produse, dar sunt voluntari care adus produse. Am primit lapte, ceai, apă, am primit pături. Mi-a fost oferită o mașină în care să pot dormi”, a mai menționat corespondentul internațional al Euronews.

De asemenea, ea a povestit că turcii sunt nemulțumiți din cauza modului în care intervin salvatorii.

„Este extrem de trist. Este neîncredere și un șoc. Sunt povești foarte triste. Am întâlnit un bărbat care era în fața unei clădiri prăbușite și aștepta ca soția sa cu care este căsătorit de 52 de ani să fie găsită în viață.

Localnici spun că sunt furioși din cauza intervenției greoaie a autorităților. Mulți spun că a durat foarte mult timp pentru salvatori să ajungă în zonele distruse.

O femeie mi-a spus fiului ei i-a luat mai puțin timp să ajungă în orașul natal dintr-un alt stat din Europa, decât au reușit să ajungă autoritățile. Un bărbat a venit din Germania și a reușit să-și vadă fratele de la care nu a mai avea nicio veste”, a mai precizat ea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE